{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


EU postigla okvirni dogovor o novom ugovoru

F
23.6.2007. u 11:54
0
0
EU postigla okvirni dogovor o novom ugovoru
0
EU postigla okvirni dogovor o novom ugovoru
Lideri Evropske unije postigli su u subotu dogovor o detaljnom mandatu za novi ugovor, nakon što su uspjeli postići kompromis s Poljskom o načinu odlučivanja.
"Postigli smo ono što smo htjeli postići. Imamo precizan i detaljan mandat za Međuvladinu konferenciju", kazala je na konferenciji za novinare njemačka kancelerka Angela Merkel.

Međuvladina konferencija koja će biti sazvana na jesen treba usuglasiti tekst ugovora do kraja godine, tako da on može biti ratificiran u parlamentima zemalja članica prije izbora za evropski parlament u proljeće 2009. godine.

Dogovor je postignut treći dan samita nakon više pokušaja uvjeravanja poljskog predsjednika Lecha Kaczynskog. Poljska je dobila značajan ustupak da se predviđeni način odlučivanja dvostrukom većinom odgađa do 2014. godine, a između 2014. i 2017. bit će prijelazno razdoblje.

"Znam da će biti kritika, ali bolje se nije moglo postići", rekla je Merkel.

Ovim dogovorom definitivno je pokopan evropski ustav, koji nije uspio zaživjeti budući da je odbačen na referendumima u Francuskoj i Nizozemskoj.

U novom ugovoru, koji uklanja institucionalne prepreke za proširenje i omogućava lakše funkcioniranje Unije, zadržana je bit rješenja iz propalog ustava, između ostaloga uvođenje funkcije predsjednika Vijeća EU-a s dvoipogodišnjim mandatom, uvođenje funkcije Visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku, koji će ujedno biti potpredsjednik Evropske komisije, odlučivanje dvostrukom većinom glasova i smanjenje broja područja o kojima se odlučuje konsenzusom.

I Velika Britanija je bila velika prepreka postizanju dogovora, ali su njezini zahtjevi zadovoljeni na način da će biti izuzeta iz pojedinih odredbi novog ugovora. To se odnosi na Povelju o temeljnim pravima i na pitanja iz područja pravosuđa i unutrašnjih poslova.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: