{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


EU ponovo traži od Turske da prizna Cipar

N
NINA
28.9.2005. u 13:55
0
0
EU ponovo traži od Turske da prizna Cipar
0
EU ponovo traži od Turske da prizna Cipar
Samo nekoliko dana uoči početka pregovora o prijemu Turske u Evropsku uniju, Bruxelles je danas ponovo uputio Ankari poziv da provede reforme i prizna Cipar.
Douglas Alexander, ministar za Evropu u vladi Velike Britanije, trenutno predsjedavajuće EU-a, rekao je u Evropskom parlamentu u Strasbourgu da Turska ima još dosta toga uraditi da bi dostigla evropske standarde.

Zahvaljujući želji da uđe u EU, Turska je već ostvarila značajan napredak. Turska koja jednom bude primljena u Uniju neće se moći usporediti s ovom sadašnjom, dodao je on.

Evropski komesar za proširenje Olli Rehn istaknuo je da je EU potrebna stabilna, demokratska i prosperitetna Turska koja prihvaća evropske vrijednosti.

Glasnogovornik turskog ministra vanjskih poslova Namik Tan poručio je danas iz Ankare da je punopravno članstvo u EU jedino što Turska može prihvatiti.

“Svako udaljavanje od punopravnog članstva apsolutno je neprihvatljivo”, rekao je Tan.

Turska bi 3. otkobra trebala početi pregovore o prijemu u EU, ali neke države članice koje se protive njenom ulasku u Uniju, pokušavaju u posljednjem trenutku ubaciti dodatne zahtjeve u pregovaračku platformu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: