Svijet
0

EU: Poljska i dalje odbacuje odlučivanje dvostrukom većinom

FENA
Višesatni sastanak ministara vanjskih poslova Evropske unije u nedjelju navečer u Luxembourgu nije donio opipljivih rezultata jer Poljska i dalje ustraje u svom zahtjevu da se promijeni predviđeni način odlučivanja unutar Unije.

Gotovo sve zemlje članice EU-a slažu se da su u novom ugovoru, čiji bi se obrisi mogli dogovoriti krajem predstojeće sedmice na samitu u Bruxellesu, zadrži sistem odlučivanja dvostrukom većinom, kakav je predviđen u propalom evropskom ustavu.

"Mi ne možemo prihvatiti sustav odlučivanja dvostrukom većinom kakav je predviđen u evropskom ustavu", rekla je poljska ministrica vanjskih poslova Anna Fotyga u nedjelju navečer u Luxembourgu.

Ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a sastaju se u ponedjeljak na svom redovnom mjesečnom sastanku, a uoči toga formalnog sastanka u nedjelju navečer okupili su se na radnoj večeri kako bi pokušali smanjiti broj otvorenih pitanja oko novog evropskog ugovora, koji će biti glavna tema samita krajem sedmice u Bruxellesu.

"Mi smo spremni na kompromis, ali naš prijedlog sistema odlučivanja već je jedan veliki kompromis", rekla je poljska ministrica.

Sistem odlučivanja dvostrukom većinom znači da bi odluke u Evropskoj uniji bile prihvaćene ako za njih glasa 55 posto država, koje predstavljaju najmanje 65 posto stanovništva Unije.

Takav način odlučivanja bolje odražava demografsku težinu zemalja članica i ispravlja nesrazmjerno veliki utjecaj srednje velikih zemalja poput Španije i Poljske, koji imaju prema postojećem Ugovoru iz Nice. Prema tomu ugovoru, Poljska ima samo neznatno manje glasova od Njemačke, koja od nje ima više nego dvostruko stanovnika.

Poljska predlaže da se umjesto odlučivanja dvostrukom većinom, težina glasa svake države članice odredi izračunavanjem kvadratnog korijena iz broja njezinih stanovnika. Budući da je za dogovor o novom ugovoru potrebna jednoglasna odluka svih zemalja članica, Poljska može, ustraje li na svom zahtjevu, gurnuti EU u još dublju krizu.

I austrijska ministrica vanjskih poslova Ursula Plassnik potvrdila je da na razgovorima u nedjelju nije bilo pomaka prema naprijed.

O pitanju novog ugovora i još uvijek otvorenim pitanjima u nedjelju navečer razgovarali su njemačka kancelarka i predsjedateljica Evropskog vijeća Angela Merkel i luksemburški premijer Jean-Claude Juncker. I oni su potvrdili da Poljska nije promijenila svoju poziciju.