Disciplinska mjera
0

EU pokreće Član 7, Poljaci gube pravo glasa

FENA
Frans Timmermans (Foto: EPA-EFE)
Frans Timmermans (Foto: EPA-EFE)
Evropska komisija u srijedu je pokrenula disciplinski postupak bez presedana protiv Poljske, zbog njenih krajnje kontroverznih reformi pravosuđa za koje Brisel tvrdi da prijete vladavini zakona.

"Teška srca odlučili smo da pokrenemo Član 7.1. Činjenice nam, međutim, ne ostavljaju izbora", izjavio je potpredsjednik komisije Frans Timmermans novinarima u Briselu.

Komisija, izvršno tijelo EU, aktivirala je sedmi član ugovora kojim je stvoren blok, uvodeći nikada ranije korištenu disciplinsku mjeru koja bi na kraju mogla dovesti do toga da Poljska izgubi pravo glasa u EU.

Timmermans je kazao da je 13 zakona koje je usvojila Poljska u periodu od dvije godine stvorilo situaciju u kojoj se vlada "može sistematski mješati u sastavljanje, ovlasti, administraciju i funkcioniranje" pravosuđa.

Poljska desničarska vlada počela je uvoditi izmjene u pravosuđe nakon što je došla na vlast krajem 2015. i tvrdi da su te reforme potrebne u borbi protiv korupcije i kako bi se izmjenio pravosudni sistem koji je još opterećen komunističkim naslijeđem.

Timmermans je izjavio da je Varšava ignorirala tri preporuke komisije i da Bruxelles ima dužnost da djeluje - čak i u slučaaju da se to smatra, kako neki vjeruju, napadom na Poljsku.

"Na kraju krajeva, zakon je jedini koji nas može štititi od gole političke moći, na kraju krajeva, zakon je taj koji drži Evropsku uniju na okupu", izjavio je Timmermans, prenosi AFP.