Svijet
0

EU pojačava sankcije Iranu

FENA
Evropski ministri vanjskih poslova konačno su u ponedjeljak odobrili pojačane sankcije Iranu o kojim je principijelno odlučeno u julu, a koje se naročito odnose na energetski sektor, banke i transport robe.

Cilj ovih mjera je povećati pritisak na iranski režim kako bi učinio transparentnijim svoj sporni nuklearni program. Zapadnjaci sumnjaju da se Iran pokušava domoći atomskog oružja, što ova zemlja negira.

Zakonski akti o primjeni sankcija usvojeni u ponedjeljak u Luxembourgu utvrđuju detalje o tome na koje tehnologije, koje iranska natna industrija koristi, ciljaju sankcije. Oni zabranjuju, također, investiranje u te aktivnosti, prenio je AFP.

Evropski paket sankcija zabranjuje investiranje Irana u vađenje urana i utvrđuje restrikcije za pristup iranskoga bankarskog i osiguravajućeg sektora evropskom tržištu vrijednosnih papira.

Konačno, Evropa zabranjuje utovar i istovar brodova koje drži ili unajmljuje iranska pomorska transportna kompanija IRISL ili njene filijale.

Ova tačka zahtijeva razgovore između evropskih zemalja jer su Kipar, Malta i Grčka, koje imaju veliku pomorsku transportnu aktivnost, imale rezervu prema ovim sankcijama zbog posljedica za njihovu aktivnost, izjavili su diplomati. Ove tri države, međutim, moraju se prikloniti općem mišljenju.

Vijeće sigurnosti UN-a je 9. juna usvojilo novu rezoluciju o pojačavanju međunarodnih sankcija Iranu.

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjske poslove i sigurnost Catherine Ashton je upravo predložila Iranu obnavljanje dijaloga polovinom septembra u Beču, ali još nije dobila odgovor.