Bruxelles
0

EU podijeljena pred samit

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Lideri Evropske unije (EU) sastaju se u četvrtak u Bruxellesu kako bi usvojili strožija ograničenja za budžetrski deficit i javni dug zemalja članica.

Zamišljeno je bilo da ta tačka dnevnog reda prođe bez većih problema, jer niko od evropskih lidera ne želi da im se ponovi situacija kada je grčka kriza prijetila da ugrozi euro.

Međutim, Nijemci i Francuzi zatražili su još oštrije mjere za neposlušne članice, pa čak predlažu i izmjene Lisabonskog ugovora.

Sve je počelo od Grčke, koja je ranije ove godine ostala bez para i zbog koje je u jednom trenutku bila ugrožena zajednička evropska valuta euro.

Da joj se ne bi ponovila Grčka, Evropska unija želi da se zaštiti i usvoji novu regulativu o dozvoljenom dugu i budžetskom deficitu.

U tom pogledu su se, međutim, izdvojili francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i njemačka kancelarka Angela Merkel koji su za samit u Bruxellesu pripremili poseban plan.

Dopisnik, BBC-a u Bruxellesu Jonty Bloom kaže da je dnevni red samita "u rasulu".

Svi su očekivali da sve bude jednostavno. Predsjednik Evropskog vijeća Herman Van Rompuy trebao bi da predstavi plan oko kojeg su se svi složili i čiji je cilj da eurozonu učini efikasnijom, bolje uređenom i koji bi spriječio zemlje da isuviše upadaju u dugove. Sve je to išlo glatko dok se prošle nedelje Merkel i Sarkozy nisu sastali i postigli dogovor koji je promijenio unapred isplanirani dnevni red današnjeg samita".

Francusko-njemački sporazum čak predviđa i izmjenu Lisabonskog ugovora za koji je bilo potrebno deset godina i mnogo muke da bude usvojen.

Namjere Angele Merkel i Nicolasa Sarkozyja su, javlja Bloom, pojedine evropske lidere razbjesnile ali i uplašile.

  • Ono što pomenuto dvoje predlažu jeste da bi zemlja članica koja prekrši stroga pravila o sumi koju je moguće pozajmiti u okviru eurozone, mogla da izgubi čak i pravo glasa. To bi bila vrlo drastična mjera. Njemačka zauzvrat, izdvaja svoje pare i želi strožiju regulativu kako bi se zaštitila u budućnosti. Zbog toga zahtijeva izmjenu Lisabonskog ugovora što za mnoge druge, pak, predstavlja pravi užas, jer je malo onih koji žele da se ponovo otvori ta Pandorina kutija, kaže BBC-ev dopisnik iz Bruxellesa Bloom.

Ponavljanje mučnog procesa s usvajanjem, ovog puta s mijenjanjem Lisabonskog ugovora, ne želi ni Njemačka.

U Berlinu se nadaju da bi ovoga puta sve moglo da se završi ubrzanim postupkom s obzirom na njemačka izdvajanja za eurozonu.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je govoreći pred nacionalnim parlamentom u srijedu poručila da će pozvati svoje kolege unutar EU da prihvate izmjene LIsabonskog ugovora, jer neodrživi dugovi predstavljaju najveću prijetnju po eurozonu.

Ideja o mijenjanju Lisabonskog ugovora, međutim, izazvala je bijes kod Holanđana, Finaca i Iraca koji su dva puta izlazili na referendum zbog toga.

Idejom nisu oduševljeni ni u Velikoj Britaniji. Ali kako Britanija nije članica eurozone, određeni član Lisabonskog ugovora joj, baš kao i Danskoj, dozvoljava da bude izuzeta od sankcija koje se odnose na 16 članica čija je zajednička valuta euro.