Svijet
0

EU po ubrzanoj proceduri usvojila dokument o slanju misije na Kosovo

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Evropska unija usvojila je u ponedjeljak, po ubrzanoj, pisanoj proceduri, "Zajedničku akciju", dokument o pravnoj i finansijskoj osnovi za slanje misije EU-a na Kosovo, prenijeli su Tanjugu u Bruxellesu izvori u Uniji.

Tekst dokumenta je najprije usaglašen u Odboru EU-a za politiku i sigurnost i razmatran na nivou ambasadora EU-a. Prošlog petka je upućen državama članicama na odobrenje. Rok za odgovore je istekao u ponedjeljak u podne, nakon čega se dokument smatra usvojenim.

Sadržaj dokumenta bi trebalo da bude objavljen u petak u Službenom glasniku EU-a.

Do samog slanja misije EU-a na Kosovo preostao je sada još samo jedan formalni korak: odluka Vijeća ministara EU-a o usvajanju "Operativnog plana" kojim se daje "zeleno svjetlo" za slanje misije.

Misija bi praktično bila poslana dan nakon usvajanja "Operativnog plana". Taj plan bi mogao biti usvojen na bilo kome sastanku Vijeća ministara, a jedan od najčešće spominjanih datuma je 18. februar, odnosno naredni sastanak ministara vanjskih poslova EU-a.

Šefovi država i vlada EU-a su 14. decembra na samitu u Bruxellesu donijeli "političku odluku" o namjeri da pošalju misiju na Kosovo.

Srbija se snažno protivi slanju misije EU-a bez odgovarajuće odluke Vijeća sigurnosti UN-a jer smatra da ona predstavlja uvod u primjenu Ahtisaarijeva plana o "nadziranoj nezavisnosti" Kosova.