|

EU planira uvođenje "Plave karte" za kvalificirane imigrante

EU planira uvođenje "Plave karte" za kvalificirane imigrante
0
F
FENA
23.10.2007. u 10:57
0
komentara
0

dijeljenja
EU planira uvođenje "Plave karte" za kvalificirane imigrante
Evropska komisija se priprema da objavi plan uvođenja Plave karte za imigrante sa znanjem i kvalifikacijama, zasnovanu na američkoj Zelenoj karti. Karta će omogućiti kvalificiranim ljudima i njihovim porodicama da žive i rade unutar EU.
EU tvrdi kako joj treba 20 miliona kvalifikovanih migranata tokom narednih 20 godina, te da je u velikom manjku stručnjaka među inžinjerima i u kompjuterskoj tehnologiji.

Dopisnici tvrde kako je drugi cilj prijedloga da se odvrate najveći stručnjaci od emigriranja u SAD u potrazi za poslom.

BBC-jev dopisnik iz Bruxellesa Mark Mardell tvrdi da je plan kontroverzan i kako je sasvim sigurno da će mu se neke zemlje usprotiviti.

Kritičari također strahuju kako će evropski pokušaj da uzme najbolje i ostavi slabije samo podstaći odliv mozgova iz siromašnijih zemalja.

Velika Britanija, Irska i Danska mogle bi glasati protiv prijedloga, ali će ostale članice EU vjerovatno prihvatiti.

Britanski ministri tvrde kako studiraju prijedlog, ali dopisnik BBC-ja tvrdi kako oni nisu prijateljski nastrojeni prema toj ideji.

Na osnovu prijedloga koji će biti objavljen u utorak popodne, Plava karta će omogućiti njenim vlasnicima i njihovim porodicama da žive, rade i putuju unutar EU.

Kako bi bili uzeti u obzir za dobijanje karte novi imigranti trebaju pokazati priznatu diplomu, imati najmanje tri godine profesionalnog iskustva i ponuditi posao koji ne obavljaju državljani zemalja EU.

"Kako bi sačuvala i poboljšala ekonomski rast u EU, od suštinskog je značaja za Evropu da postane magnet za visoko kvalifikovane ljude", navodi Evropska komisija u saopćenju.

"Kako bi to učinila, EU mora predstaviti jedinstveni front, umjesto da ističe različite politike prema imigrantima u svakoj od država članica", navodi se u saopćenju.

Za plan će biti potrebno odobrenje svih država članica EU kako bi stupio na snagu.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.