{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


EU osudila pogubljenje kineskog naučnika

F
28.11.2008. u 18:46
0
5
EU osudila pogubljenje kineskog naučnika
0
EU osudila pogubljenje kineskog naučnika
Kćerke ubijenog
Evropska unija je u petak osudila pogubljenje kineskog naučnika zbog špijunaže navodeći da je to "ozbiljno ugrožavanje duha povjerenja" koje je trebalo da vlada u evropsko-kineskom dijalogu o ljudskim pravima, navodi se u saopćenju.
Evropska unija najoštrije osuđuje pogubljenje Wo Weihana. Ona duboko žali što Kina nije čula njene apele da odgodi pogubljenje i promijeni presudu o smrtnoj kazni Woa Weihana.

EU je izrazila negodovanje zbog ovog pogubljenja koje je uslijedilo u trenutku kada je u Pekingu završen dijalog EU-Kina u domenu ljudskih prava, u toku kojeg je EU ponovila da je odlučno protiv smrtne kazne spominjući slučaj Wo Wihana i zatražila pomilovanje za njega.

"Ovo pogubljenje ozbiljno ugrožava duh povjerenja i uzajamnog poštovanja koji treba da vladaju u evrospko-kineskom dijalogu o ljudskim pravima", ističe u saopćenju EU.

EU je izrazila saučešće porodici Woa Weihana i "solidarnost s austrijskim narodom, jer su dvije Woove kćerke i njihova majka austrijske državljanke", javio je AFP.

Saopćenje je uslijedilo kada je Peking odgodio samit EU-Kina predviđen za ponedjeljak u Lyonu, u znak protesta protiv susreta Nicolasa Sarkozyja i Dalaj lame planiranog za 6. decembra.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: