Svijet
0

EU osudila pogubljenje kineskog naučnika

FENA
Kćerke ubijenog
Kćerke ubijenog
Evropska unija je u petak osudila pogubljenje kineskog naučnika zbog špijunaže navodeći da je to "ozbiljno ugrožavanje duha povjerenja" koje je trebalo da vlada u evropsko-kineskom dijalogu o ljudskim pravima, navodi se u saopćenju.

Evropska unija najoštrije osuđuje pogubljenje Wo Weihana. Ona duboko žali što Kina nije čula njene apele da odgodi pogubljenje i promijeni presudu o smrtnoj kazni Woa Weihana.

EU je izrazila negodovanje zbog ovog pogubljenja koje je uslijedilo u trenutku kada je u Pekingu završen dijalog EU-Kina u domenu ljudskih prava, u toku kojeg je EU ponovila da je odlučno protiv smrtne kazne spominjući slučaj Wo Wihana i zatražila pomilovanje za njega.

"Ovo pogubljenje ozbiljno ugrožava duh povjerenja i uzajamnog poštovanja koji treba da vladaju u evrospko-kineskom dijalogu o ljudskim pravima", ističe u saopćenju EU.

EU je izrazila saučešće porodici Woa Weihana i "solidarnost s austrijskim narodom, jer su dvije Woove kćerke i njihova majka austrijske državljanke", javio je AFP.

Saopćenje je uslijedilo kada je Peking odgodio samit EU-Kina predviđen za ponedjeljak u Lyonu, u znak protesta protiv susreta Nicolasa Sarkozyja i Dalaj lame planiranog za 6. decembra.