Svijet
1

EU osudila iseljavanje arapske porodice iz istočnog Jerusalema

SRNA
EU je osudila izraelsku akciju iseljavanja jedne arapske porodice iz istočnog Jerusalema, čime je prvi put omogućeno doseljavanje Jevreja u oblasti Beit Hanina.

Arapska porodica iseljena je iz svog doma prema odluci suda, koji je zaključio da su tu kuću kupili Jevreji tokom sedamdesetih godina prošlog vijeka.

Sudski nalog izvršila je policija, a jevrejski stanovnici sada prvi put kontrolišu tri zgrade u palestinskom okrugu Beit Hanina. Policijski portparol Mickey Rosenfeld rekao je da ove kuće pripadaju jevrejskim vlasnicima.

Misije EU u Jerusalemu i Ramali objavile su zajedničko saopštenje u kojem izražavaju "duboku zabrinutost povodom plana o gradnji novog naselja usred palestinskog okruga".

Arijeh King, koji rukovodi organizacijom za kupovinu zemlje za Jevreje u istočnom Jerusalemu, izjavio je da se desetak Izraelaca već uselilo u novi dom, prenio je AP.

Beit Hanina  dio je istočnog Jerusalema, koji je Izrael zauzeo u ratu 1967. godine. Palestinci žele da ovaj dio grada bude prijestonica njihove buduće države.