Svijet
0

EU optužuje Izrael za aneksiju istočnog Jerusalema

FENA
U povjerljivom izvještaju Evropske unije Izrael se otpužuje "da aktivno vrši nelegalnu aneksiju" istočnog Jeruslema, prenose danas izraelski mediji pisanje britanskog "Gardijana".

Šireći jevrejska naselja, bezbjednosnu barijeru prema Zapadnoj obali, rušenjem palestinskih kuća i diskriminatornom politikom stanovanja, Izrael nastoji da zadobije kontrolu nad istočnim Jerusalemom, piše list.

Izvještaj EU, na koji se poziva "Gardijan", datira iz 15. decembra 2008. U njemu se priznaje legitimna bezbjednosna zabrinutost Izraela u Jerusalemu, ali se navodi da "mnoge trenutne nelegalne akcije u i oko grada imaju ograničeno bezbjednosno opravdanje".

Takođe se upozorava da je Izrael ubrzao planove za istočni Jerusalem i da podriva kredibilitet Palestinske uprave (palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa, vođe umjerenijeg Fataha) i umanjuje podršku za mirovne pregovore.

"Izraelske akcije u i oko Jerusalema predstavljaju jedan od najakutnijih izazova postizanju izraelsko-palestinskog mira," navodi se u dokumentu EU.

Blok evropskih zemalja je posebno zabrinut za jerusalemski stari grad, gdje se planira izgradnja 35 novih stambenih jedinica u muslimanskom kvartu, kao i širenje Silvana, van zidina starog grada.

U izvještuju EU se dalje navodi da je rušenje palestinskih kuća "nelegalno po međunarodnom pravu, da nema očiglednu svrhu, već da ima ozbiljne humanitarne efekte i da podgrijava ogorčenje i ekstremizam".

U dokumentu se ističe da Palestinci u istočnom dijelu Jerusalema čine 34 posto stanovnika grada (od oko 750.000), a samo 4 do 5 procenata opštinskog budžeta se koristi u njihovim područjima i samo 12 odsto istočnog Jerusalema je na raspolaganju palestinskom stanovništvu za stanovanje.

Kao rezultat, većina kuća se podiže bez dozvola u dijelovima grada koji nemaju dovoljnu infrastrukturu.

Izrael je osvojio istočni Jerusalem, zajedno sa Zapadnom obalom u šestodnevnom ratu 1967. godine, kad je osvojen i pojas Gaze.

Izraelski zvaničnici govore da će taj ujedinjeni grad ostati zauvijek pod suverenitetom Izraela, dok Palestinci namjeravaju da u njegovom istočnom dijelu proglase prijestolnicu svoje buduće države.