Svijet
0

EU oprezna čeka konačne rezultate u Gruziji

FENA
Evropska unija se pokazala u ponedjeljak veoma oprezna prema ponovnom izboru Mihaila Saakašvilija za predsjednika, očekujući konačne rezultate i pozivajući Tbilisi da se "suoči s manjkavostima" koje se iznijeli posmatrači Organizacije za sigurnost i suradnji u Evropi (OSCE)".

Komisija OSCE-a očekuje "konačne rezultate" da bi dala svoje komentare, saopćila je glasnogovornica Christiane Hohmann.

Glavni diplomat EU-a Javier Solana također je ostao oprezan.

"Iako je čestitao Gruzijcima na mirnom odvijanju izbora, on se suzdržao da imenuje pobjednika, te pozvao da se što je moguće prije završi prebrojavanje glasova te da sve nepravilnosti budu provjerene kako treba", navodi se u saopćenju OSCE-a.

Glasnogovornica komisije je naglasila da je posmatračka misija OSCE-a imala "dvije primjedbe" u nedjelju, da su izbori "uglavnom bili slobodni i takmičarski", ali i da je bilo "manjkavosti".

"Gruzija se mora suočiti s tim slabostima, to je, uostalom, dio naše suradnje s Gruzijom da prisustvujemo njenom procesu reformi", naglasila je ona.

Prema izbornoj komisiji, Saakašvili je odnio pobjedu u prvom krugu prijevremenih izbora od subote sa 52,8 posto glasova, nakon prebrojavanja glasačkih listića, izuzev onih u 43 glasačka ureda u inozemstvu.

Međutim, glavni rival dosadašnjeg predsjednika Levan Gačečiladze, koji je odnio 27 posto glasova, prema izbornoj komisiji, osporava ovu brojku i traži drugi krug izbora.

Evropljani, a posebno Amerikanci, tetošili su i očekivali velike demokratske promjene od Saakašvilija, koji je došao na vlast "ružičastom revolucijom" 2003. a koji je održavao veoma burne odnose s Moskvom.

Njegova slika je zatamnjena s represijom nad demonstrantima u novembru prošle godine i uspostavljanjem vanrednog stanja.