Svijet
0

EU odugovlači s usvajanjem novih sankcija protiv Irana

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Evropske zemlje spremne su da usvoje nove sankcije protiv iranskih finansijskih ustanova, ali čekaju da velike sile najprije predoče Teheranu "svježu" ponudu o suradnji, saopćila je Slovenija, predsjedavajuća Evropske unije.

Jedan slovenski diplomat potvrdio je da službe Evropske unije "završavaju" pripreme neophodne za usvajanje novih finansijskih sankcija koje imaju za cilj da uvjere Iran da odustane od obogaćivanja urana, sumnjajući da radi na programu izrade atomskog oružja.

Nove sankcije trebalo bi posebno da pogode veliku komercijalnu banku Melli Bank, zabranivši rad njenim evropskim uredima u Londonu, Hamburgu i Parizu.

"Međutim, željeli bismo da predočimo iranskoj strani novu ponudu prije nego što krenemo dalje sa sankcijama", dodao je on.

Evropske zemlje rade već mjesecima na tim sankcijama koje ciljaju Melli Bank. Amerikanci vrše pritisak da ih usvoje radi veće efikasnosti sve tri skupine sankcija usvojenih u Vijeću sigurnosti UN-a protiv iranskog nuklearnog programa.

Britanski šef diplomatije David Miliband odbio je da precizira kada i gdje će iranskim dužnosnicima biti dostavljeni novi "svježi" prijedlozi suradnje.

Iran je objavio da je dao "načelnu suglasnost" za novu posjetu Javiera Solane Teheranu, ali nije utvrdio nikakav datum.