Finansijska kriza
0

EU odobrila Mađarskoj kredit od 6,5 milijardi eura

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Evropski ministri finansija odobrili su u utorak kredit od 6,5 milijardi eura Mađarskoj, najavljen prošle sedmice, kako bi se pomoglo ovoj zemlji teško pogođenoj finansijskom krizom.

"Razmatrali smo finansijsku krizu Mađarske, i naravno, odobrili smo plan podrške Mađarskoj", izjavila je francuska ministrica finansija Christine Lagarde, čija zemlja predsjedava EU-om, na konferenciji za štampu nakon sastanka s evropskim kolegama.

Međunarodni monetarni fond (MMF), Evropska unija i Svjetska banka objavile su 29. oktrobra da će pružiti pomoć Mađarskoj, dajući joj kredite u ukupnom iznosu od 20 milijardi eura.

Taj iznos je raspodijeljen, 12,5 milijardi eura je obećao MMF, 6,5 milijardi eura Evropska unija i jednu milijardu eura Svjetska banka.

Evropska unija je prva pružila pomoć ove vrste jednoj državi članici EU-a nakon Italije, koja je početkom 1990-ih godina primila pomoć, u trenutku dok se sukobljavala s jakim padom svoje valute.

Evropska komisija predložila je prošle sedmice da podigne sa 12 na 25 milijardi eura maksimalnu pomoć u kriznoj situaciji, zbog turbulencija koje potresaju Mađarsku, a mogle bi zahvatiti i ostale zemlje centralne Evrope. Povećanje ovog iznosa zahtijeva odobrenje zemalja članica EU-a.