Bruxelles
0

EU odblokirala trgovinski sporazum sa Srbijom

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Evropska unija je deblokirala Prijelazni trgovinski sporazum sa Srbijom; odluku o tome donijeli su u ponedjeljak uvečer šefovi diplomatija država Evropske unije na sastanku u Bruxellesu, javio je Reuters pozivajući se na diplomatski izvor.

"Nizozemska se saglasila da deblokira trgovinski sporazum nakon izvještaja glavnog tužitelja Međunarodnog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji (ICTY) Serge Brammertz", citirala je britanska agencija tog diplomata.

Pred sastanak sa šefovima diplomatija EU-a glavni tužitelj ICTY-a Brammertz izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu da je zadovoljan saradnjom Srbije s Haškim sudom, ali da međunarodna zajednica treba nastaviti s vršenjem pritiska na Beograd.

Brammertz je istaknuo da će sve dok ne budu uhapšeni svi optuženi koji su u bijegu tražiti podršku za to od međunarodne zajednice, a tako i EU-a.

Što se tiče deblokiranja Prijelaznog sporazuma sa Srbijom, Brammertz je naglasio kako EU treba odlučiti o političkim posljedicama njegovog izvještaja.

On je naglasio da Evropa ne smije popusti sve dok svi osumnjičeni za ratne zločine s prostora bivše Jugoslavije ne budu u zatvoru. "To je važno za vjerodostojnost međunarodne zajednice", ocijenio je Brammertz.