Svijet
0

EU obnovila pregovore sa Srbijom o SSP-u

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Srbija je u srijedu, nakon 13 mjeseci prekida, obnovila pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) za čije će zaključenje morati postići punu saradnju s Haškim sudom (ICTY).

"Iznimno mi je drago što je Srbija ponovno na evropskom kolosijeku, zahvaljujući tome što je nova vlada poduzela konkretne akcije na ispunjavanju uvjeta", rekao je povjerenik Olli Rehn, dodajući da je "za potpisivanje SSP-a nužna puna saradnja s ICTY-em, koja treba dovesti do hapšenja i predaje svih optuženih pred Haškim sudom".

Evropska komisija je u maju prošle godine prekinula pregovore sa Srbijom o SSP-u zbog izostanka saradnje s Haškim sudom, prvenstveno zbog toga što ništa nije poduzela za hapšenje Ratka Mladića i ostalih optuženika.

Prošli sedmice je Komisija odlučila obnoviti pregovore nakon što je uhapšen i izručen Haagu general vojske bosanskih Srba Zdravko Tolimir, optužen za genocid u Srebrenici.

Potpredsjednik srbijanske vlade zadužen za evropske integracije Božidar Đelić rekao je da će Ratko Mladić "biti izručen i uhapšen čim bude lociran".

Prema Rehnu, prenose agencije, pregovori o SSP-u mogli bi biti zaključeni za nekoliko mjeseci. On je rekao da pregovori Srbije o SSP-u nisu povezani s procesom određivanja konačnog statusa Kosova.

"Mislim da ne bilo pošteno da očekujemo od Srbije ustupke oko Kosova za njezin povratak na evropski put", rekao je Rehn negirajući da EU popušta Srbiji u zamjenu za njezin konstruktivniji pristup Kosovu.

Rehn je upozorio Srbiju da pazi da se ne uguši u "zagrljaju velikog ruskog medvjeda". "Svi mi želimo imati dobre odnose s Rusijom, ali treba biti oprezan da se ne ugušite u zagrljaju velikog medvjeda".

Rusija se protivi Zapadu oko konačnog statusa Kosova, stajući na stranu Srbije koja odbija nezavisnost te pokrajine.

Na pitanje pogoduje li srbijanska vlada ruskim tvrtkama u procesu privatizacije, potpredsjednik Đelić je rekao da će se privatizacija provoditi kroz međunarodne tendere koji će biti otvoreni za sve.

"Neće biti favoriziranja, ali mi cijenimo rusko stajalište", rekao je Đelić.