{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


EU o međunarodnim antipiratskim snagama

F
2.10.2008. u 18:05
0
0
EU o međunarodnim antipiratskim snagama
0
EU o međunarodnim antipiratskim snagama
Najmanje devet zemalja članica Evropske unije spremno je sudjelovati u međunarodnim naporima da se suzbije piratstvo - u vodama Arapskog mora kod somalske i jemenske obale - koje ugrožava pomorski promet kroz Suecki kanal ka Evropi.
Piratstvo nadomak sjeveroistočne afričke obale jedna je od tema trodnevnoga neformalnog sastanka ministara odbrane zemalja EU-a koji je u srijedu počeo u francuskom gradu Deauvilleu.

Francuski ministar odbrane Herve Morin izjavio je da je do sada osam zemalja (Francuska, Belgija, Španija, Njemačka, Kipar, Holandija, Litvanija i Švedska) potvrdilo spremnost da pošalje svoje snage koje bi pomogle brodovima NATO-a u borbi protiv pirata, dok je Britanija najavila moguće sudjelovanje, javio je Reuters.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana rekao je da je većina od 27 članica Unije podržala misiju zaštite trgovačkih brodova, pod okriljem EU-a koja je spremna da se odazove pozivu UN-a da učestvuje u misiji zaštite transporta humanitarne pomoći.

Pomorski put koji ide između obala Somalije i Jemena koriste brodovi koji iz azijskih zemalja robu prenose za evropske države, među kojima su i naftni tankeri s naftom zalivskih zemalja namijenjenoj Evropi, podsjeća britanska agencija.

Njih međutim ugrožavaju pirati koji su ove godine aktivniji nego ranije. Samo u toku ove godine oteto je više od 30, a prema nekim izvorima čak 60 brodova, što čini te vode najopasnijima na svijetu.

Brodovi se otimaju zbog otkupa. Trenutno somalski pirati drže 13 otetih brodova s više od 200 mornara.

Prema izvještaju jedne britanske agencije od početka godine naplaćeno je na ime otkupa 20-30 miliona dolara.

Velike pomorske kompanije upozoravaju da bi ako se ništa ne poduzme, mogla ponoviti situacija s početka 70-tih godina prošlog stoljeća kada je Suecki kanal bio zatvoren a brodovi koji idu ka Evropi morali obilaziti oko Rta dobre nade.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: