Svijet
0

EU: Nove mjere protiv terorizma

FENA
Komesar Evropske unije za pravosuđe Franco Frattini pozvao je zemlje članice EU da skupljaju i razmjenjuju informacije o putnicima u aviosaobraćaju kako bi pomogle u borbi protiv terorizma.

Frattini je rekao da će predložiti zakon o formiranju baze podataka o svim putnicima u aviosaobraćaju, koja će sadržati detalje o svima koji putuju evropskim zračnim prostorom. To bi, rekao je on, bio dodatak već postojećem sporazumu između EU i SAD-a o razmjeni informacija o putnicima u aviosaobraćaju.

Kritičari ovog prijedloga već su izrazili zabrinutost zbog mogućeg kršenja zakona o čuvanju privatnosti podataka.

U svjetlu posljednjih dešavanja u Britaniji učestali su zahtjevi da se u Evropi pooštre mnogi zakoni za borbu protiv terorizma.

Evropski komesar za pravosuđe i unutrašnje poslove Franco Frattini svoj plan je iznio u utorak. Sve pojedinosti tog plana nisu poznate, ali prve reakcije već stižu - Francois Amber, koja je predstavnik za štampu Asocijacije evropskih avioprijevoznika, za BBC kaže:

"Mi smo voljni da na raspolaganje stavimo podatke koje su naši putnici, prilikom kupovine avionske karte, dobrovoljno stavili na raspolaganje: adresu, možda broj kreditne kartice i informacije o osobama s kojima putuju. Ali je sigurno da nikako ne bismo željeli da ljude pitamo koje su vjere ili o njihovom seksualnom opredeljenju. Dakle, ništa od onoga što je krajnje lično i što nema baš nikakve veze sa konkretnim putovanjem."

Evropski komesar za pravosuđe također želi da uvede krivičnu odgovornost za osobe koje na internet stavljaju upute za pravljenje eksplozivnih naprava, da oformi mrežu timova za deaktiviranje bombi, podstakne pripremljenost nadležnih službi u slučaju potencijalnog bioterorističkog napada, i da na cijelom kontinentu organizuje mrežu za brzo alarmiranje u slučaju nestanka ili krađe eksploziva.

Alan Bauer, kriminolog s pariskog Univerziteta Sorbona i autor knjige "Enigma al-Qaide", ocjenjuje za BBC da su ideje evropskog komesara Franca Frattinija dobre, ali da srž problema čini njihova implementacija:

"Svaki plan koji doprinosi razmjeni podataka, koordinisanju reagovanja i predupređivanju napada je uvijek dobra ideja. Daleko veći problem je nemogućnost da se, zbog finalizacije ideje, dobijanja neophodnih odobrenja i njene konačne implementacije u praksi, na pravi način uzvrati na opasnost koja prijeti. Plašim se da ćemo se i u ovom slučaju suočiti s mukotrpnim i dugotrajnim radom jer samo treba da se sjetimo koliko je vremena trebalo da prođe da bi se formirala i s radom počela evropska policijska agencija Europol."

Po Alanu Baueru, rješenje na koje bi, u borbi protiv terorizma, Evropska unija mogla da se osloni u kratkom roku jest bolja razmjena obavještajnih podataka - jer je, kaže on za BBC, kontraterorizam više policijsko nego političko pitanje.

Bauerov stav prema drugim zamislima evropskog komesara za pravosuđe Frattinija je, međutim, krajnje kritičan: "Ideja o uvođenju krivične odgovornosti za osobe koje na internetu objavljuju upute za izradu bombi je ostvarljiva - ukoliko su ti ljudi dovoljno glupi da tamo ostave i lične podatke. Na internetu je teško ustanoviti ko je zaista ko, ko je odgovoran, ko je vlasnik internet sajta, jer hakeri često preuzmu kontrolu nad internet stranicom bez saglasnosti a često i znanja legitimnog vlasnika. Ovo je, drugim riječima. sjajna ideja za borbu protiv najglupljih mogućih terorista na svijetu - kojih, istina, ima, ali su u manjini", kaže on.

Da li to znači da bi francuski kriminolog Alan Bauer preporučio Francu Frattiniju da se okani onoga što planira i da više poradi na unapređivanju saradnje evropskih obavještajnih i drugih službi sigurnosti?

"Mislim da je gospodin Frattini dovoljno pametan da ne govori svima šta se zaista radi na razmjeni informacija obavještajne prirode. Mislim i da je on, sasvim sigurno, obavezan da daje izjave za javnost - a te izjave su način da javnom mnijenju predoči ono što može da kaže. Komesar Frattini maltene kao iluzionista izjavama skreće pažnju javnosti na jednu stranu, dok se u suštini stvarno radi na nečem sasvim desetom", ocjenjuje za BBC francuski kriminolog i autor knjige "Enigma al-Qaide" Alan Bauer.