{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


EU: Nepristajanje na kratkoročna rješenja u vezi s krizom hrane

F
5.6.2008. u 11:16
0
0
EU: Nepristajanje na kratkoročna rješenja u vezi s krizom hrane
0
EU: Nepristajanje na kratkoročna rješenja u vezi s krizom hrane
Foto: AFP
Evropski povjerenik za razvoj Louis Michel pozvao je u četvrtak da se "ne pristaje na kratkoročna rješenja" kad je u pitanju kriza hrane, upozorivši da će nesigurnost u vezi s hranom "dovesti prije ili kasnije do opće nesigurnosti".
"Kada živite s manje od jednog dolara dnevno, rast cijena je jednostavno nepodnošljiv. Nesigurnost u vezi s hranom dovest će prije ili kasnije do opće nesigurnosti", izjavio je Michel.

"Ne treba se, međutim, prepustiti panici, jer postoje ljudska i tehnička rješenja. Ne prepustiti se panici znači ne prepustiti se kratkoročnim rješenjima, čak i kada je neophodno da se odgovori na nesreću stanovništva koje pati od gladi", naglasio je on.

"Brza pomoć ima svoja ograničenja, i to je politika koja ne donosi nikakav odgovor na strukturalne uzroke, a i proizvodi opasne fenomene" kao što je ovisnost o vanjskoj pomoći, ocijenio je Louis Michel.

"Brinuti o prehrambenoj sigurnosti kratkoročno i srednjoročno znači brinuti o poljoprivredi, ali ne treba napraviti grešku i ograničiti se samo na proizvodnju", kazao je on.

"Treba riješiti i druge probleme kao što je pristup zemljištu, infrastruktura i organiziranje lanca proizvodnje.

"Afrika je jedina regija na svijetu u kojoj prosječna proizvodnja hrane po stanovniku ne prestaje da opada skoro 40 godina. Poljoprivredni sektor se neće promijeniti od danas do sutra", zaključio je evropski povjerenik.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: