Svijet
0

EU neće sljedećih dana potpisati SSP sa Srbijom

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Unatoč zauzimanju većine zemalja članica, EU neće sljedećih dana potpisati sa Srbijom Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), izjavio je u ponedjeljak njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier.

"Sljedećih nekoliko dana sasvim sigurno neće doći do potpisivanja SSP-a", izjavio je Steinmeier u Bruxellesu, gdje sudjeluje na sastanku ministara vanjskih poslova EU-a.

Potpisivanju se najviše protivi Holandija koja insistira na tome da Beograd mora ostvariti punu saradnju s Haškim sudom prije potpisivanja sporazuma. U nešto manjoj mjeri tome se protivi i Belgija.

Holandski ministar za evropske poslove Frans Timmermans izjavio je ujutro prije početka ministarskog sastanka da njegova zemlja "neće potpisati SSP sa Srbijom sve dok Srbija ne ostvari punu saradnju s Haškim sudom". Na pitanje znači li to da će Holandija smatrati da je ostvarena puna saradnja onda kada Ratko Mladić bude u Haagu, Timmermans je kratko odgovorio "rekao sam što sam imao reći".

I holandski ministar vanjskih poslova Maxime Verhagen je prije sastanka izjavio da je njegova zemlja "spremna potpisati SSP u trenutku da Srbija izruči haške optuženike u Haag", javila je Hina.

Ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a okupili su se u ponedjeljak na prvom ovogodišnjem sastanku pod slovenskim predsjedanjem, a glavna tema je Srbija uoči drugog kruga predsjedničkih izbora. Iako to službeno nitko ne želi potvrditi, u EU se pribojavaju pobjede radikala Tomislava Nikolića, stoga će nastojati uputiti što pozitivnije signale Beogradu za koje vjeruju da bi mogle pomoći u izbornoj utrci sadašnjem predsjedniku Borisu Tadiću.

Velika većina zemalja članica želi da se prije drugog kruga predsjedničkih izbora, zakazanih za 3. februara, sa Srbijom potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i bez jasnih dokaza o punoj saradnji s Haškim sudom, što je postavljeno kao uvjet za potpis.