|

'EU neće prihvatiti loš kompromis u Kopenhagenu'

'EU neće prihvatiti loš kompromis u Kopenhagenu'
0
F
FENA
19.11.2009. u 19:43
1
komentara
0

dijeljenja
'EU neće prihvatiti loš kompromis u Kopenhagenu' Foto: Reuters
Evropska unija sprotivit će se "lošem kompromisu" na konferenciji u Kopenhagenu o klimi i zahtijevat će obavezujući sporazum s tačnim ciljevima smanjenja emisije plina s dejstvom staklenika, objavile su u četvrtak Francuska i Njemačka.
- Svi čelnici Evropske unije trebalo bi da budu prisutni u Kopenhagenu 17. i 18. decembra, jer mi nećemo prihvatiti loš kompromis, kazao je šef francuske države Nicolas Sarkozy nakon sastanka s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i danskim premijerom Larsom Loekkeom Rasmussenom prije početka vanrednog samita sazvanog u Bruxellesu radi imenovanja prvog predsjednika EU-a i šefa evropske diplomatije, javio je AFP.

- Predsjednik Sarkozy i ja lično pratimo s najvećom zabrinutošću razvoj stvari. Vidimo kako se ambicije vezano za ciljeve Kopenhagena sve više nestaju, kazala je Merkel.

- Značajno je da pružimo podršku danskom predsjedništvu kako bi samit u Kopenhagenu zaista uspio, jer dobra volja svih, može biti uspjeh, objasnila je ona.

- Želimo uspjeti u Kopenhagenu, kazao je Sarkozy.

- Kopenhagen mora pružiti brojke, tačne ciljeve i obavezujuća pravila. Saglasni smo s kancelarkom, nećemo prihvatiti da se pravimo da je Kopenhagen uspio ako on to nije, upozorio je on.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...