Sarkozy i Merkel
0

'EU neće prihvatiti loš kompromis u Kopenhagenu'

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Evropska unija sprotivit će se "lošem kompromisu" na konferenciji u Kopenhagenu o klimi i zahtijevat će obavezujući sporazum s tačnim ciljevima smanjenja emisije plina s dejstvom staklenika, objavile su u četvrtak Francuska i Njemačka.
  • Svi čelnici Evropske unije trebalo bi da budu prisutni u Kopenhagenu 17. i 18. decembra, jer mi nećemo prihvatiti loš kompromis, kazao je šef francuske države Nicolas Sarkozy nakon sastanka s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i danskim premijerom Larsom Loekkeom Rasmussenom prije početka vanrednog samita sazvanog u Bruxellesu radi imenovanja prvog predsjednika EU-a i šefa evropske diplomatije, javio je AFP.

  • Predsjednik Sarkozy i ja lično pratimo s najvećom zabrinutošću razvoj stvari. Vidimo kako se ambicije vezano za ciljeve Kopenhagena sve više nestaju, kazala je Merkel.

  • Značajno je da pružimo podršku danskom predsjedništvu kako bi samit u Kopenhagenu zaista uspio, jer dobra volja svih, može biti uspjeh, objasnila je ona.

  • Želimo uspjeti u Kopenhagenu, kazao je Sarkozy.

  • Kopenhagen mora pružiti brojke, tačne ciljeve i obavezujuća pravila. Saglasni smo s kancelarkom, nećemo prihvatiti da se pravimo da je Kopenhagen uspio ako on to nije, upozorio je on.