Jurij Prodan
0

'EU namjerava da učestvuje u pregovorima Ukrajine i Rusije'

FENA
Evropska unija namjerava da učestvuje u daljim pregovorima Ukrajine i Rusije, izjavio je danas u Vrhovnoj radi (skupštini) ukrajinski ministar energetike Jurij Prodan.

“Dostignut je preliminarni dogovor da će evropska zajednica da se priključi pregovaračkom procesu”, rekao je on.

Prema riječima ministra Prodana, pregovori ukrajinskog “Naftogasa” i ruskog “Gasproma” o isporukama gasa u Ukrajinu se nastavljaju, a ukrajinska strana insistira na direktnim odnosima tih kompanija, bez posrednika.

Ministar za energetiku Ukrajine informirao je poslanike da Rusija i Ukrajina do sada nisu zaključili ugovor o isporukama gasa za ovu godinu, dijelom zbog toga što je Rusija iznijela prilično visoku cijenu od 418 do 450 dolara za 1.000 kubnih metara gasa. Prošle godine, Ukrajina je taj energent plaćala 179,5 dolara, prenijela je RIA Novosti.

Međutim, jučer je zamjenik predsjednika uprave „Gasproma“ Aleksandar Medvedev rekao da EU neće učestvovati u daljim pregovorima o isporukama gasa u Ukrajinu, dodajući da je pomoć Unije bila potrebna samo za rješenje pitanja tranzita preko ukrajinske teritorije.

Ruska agencija je iz Bruxellesa prenijela da Evropska komisija ne želi komentirati izjavu Prodana.

„Vi znate naše pravilo da ne komentiramo vijesti koje su se pojavile u medijima“, rekao je predstavnik Komisije Feran Taradeljas Espuni.

„Gasprom“ je jutros, kako je i najavljivano, obnovio isporuke tranzitnog gasa obustavljene 7. januara, ali on i dalje ne stiže u Evropu.

Medvedev je krivicu za prekid stavio na ukrajinsku stranu, rekavši da je EK informirana da je Rusija u nemogućnosti osigurati tranzit gasa preko Ukrajine.

Agencija Itar-Tass prenijela je ranije danas iz Praga izjavu češkog ministra energetike Martina Rimana da je isporuka gasa u Ukrajinu i Evropu deblokirana, ali da u osnovi krize stoji rusko-ukrajinski spor o isporukama gasa Ukrajini.

„Gasprom“ je obustavio isporuke Ukrajini 1. januara zbog odsustva novog ugovora za 2009. godinu, dok je 7. januara obustavljena isporuka i gasa namijenjenog evropskim potrošačima, nakon što je ustanovljeno da se on u Ukrajini protupravno prisvaja, podsjeća Tanjug.