Svijet
0

EU nametnula obavezno korištenje sigurnosnih pojaseva u autobusima i kombijima

FENA
Sigurnosni pojasevi morat će se koristiti na svim sjedištima u turističkim autobusima i kombijima širom Evropske unije, saopćila je Evropska komisija u novim direktivama.

Mjera ima za cilj da pomogne u prepolovljenju broja pogibija u saobraćajnim nesrećama do 2010. godine, javio je AP.

Direktivom se također zahtijeva od djece visoke manje od 1,5 metra da budu u sjedištima prilagođenim njihovoj težini.

"Nenošenje sigurnosnih pojaseva prilično je rašireno u Evropi", izjavio je portparol EU Stefaan De Rynck, dodajući kako u nekim zemljama i do trećine putnika ne koristi sigurnosne pojaseve.

Komisija je saopćila kako je nekorištenje sigurnosnih pojaseva drugi uzrok pogibija na cestama u EU, nakon prebrze i vožnje u pijanom stanju. U studiji Komisije navodi se kako bi učestalo korištenje sigurnosnih pojaseva spasilo 5.500 života godišnje širom tog bloka.

Oko 41.600 ljudi poginulo je u saobraćajnim nesrećama u 2005. u EU, što je smanjenje za oko 17,5 posto u odnosu na 2001. godinu, sudeći po posljednjim brojkama iz bloka. Na ljude između 18 i 25 godina otpada 21 posto svih žrtava u 2003.

EU je počela pooštravati pravila o sigurnosnim pojasevima nakon dvije teške autobuske nesreće u Madžarskoj i Francuskoj u 2003. godini u kojima je ukupno poginula 61 osoba.