{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


EU najavljuje mjere za privlačenje visokoobrazovanih kadrova

F
13.9.2007. u 18:40
0
0
EU najavljuje mjere za privlačenje visokoobrazovanih kadrova
0
EU najavljuje mjere za privlačenje visokoobrazovanih kadrova
Evropska komisija će krajem ovoga mjeseca, zbog demografskih problema u EU-u, predložiti lakši pristup evropskom tržištu radne snage imigrantima s određenim kvalifikacijama, najavio je povjerenik za pravosuđe, slobode i sigurnost Franco Frattini.
"Cilj prijedloga direktive o primanju visokoobrazovanih migranata jest da se stvore atraktivniji uvjeti za njihov ulazak i boravak u Evropi", rekao je Frattini u govoru na konferenciji o legalnim migracijama u Lisabonu. Frattinijev govor objavila je Evropska komisija u Bruxellesu.

Frattini je najavio da će 23. oktobra izići s dva zakonodavna prijedloga - prijedlogom okvirne direktive o temeljnim socijalno-ekonomskim pravima radnika iz trećih zemalja i direktivom o primanju visokoobrazovanih radnika.

Usvoje li se prijedlozi koje Frattini najavljuje, EU bi počela izdavati radnicima iz trećih zemalja posebne dozvole boravka s kojima bi mogli legalno raditi, tzv. "plavim radnim kartama EU-a".

"Moramo promijeniti - iako ne u potpunosti - naš tradicionalni način razmišljanja o migraciji kao svijetu gubitnika koje treba žaliti...Na imigraciju trebamo gledati kao obogaćivanje i neizbježni fenomen današnjeg svijeta, a ne kao prijetnju", rekao je Frattini, navodeći statističke podatke koji ne idu prilog Evropskoj uniji.

Prema tim podacima, 85 posto neobrazovane radne snage dolazi u EU, a samo 5 posto njih ide u Sjedinjene Države. S druge strane, 55 posto obrazovane radne snage ide u Sjedinjene Države, a samo pet posto u EU.

"S novom vizijom trebamo preokrenuti ove brojke, a za to su nam potrebni novi instrumenti", rekao je europski povjerenik. Unatoč posljednjem proširenju nakon kojeg je stanovništvo EU-a naraslo na 490 miliona, demografske procjene govore da će se sljedećih desetljeća smanjivati broj stanovnika, a oko 2050. godine, trećina stanovništva imat će preko 65 godina. Već danas u nekim sektorima nedostaje radne snage u Evropskoj uniji.

I povjerenik za socijalna pitanja i zapošljavanje Vladimir Špidla istaknuo je da EU nije pred dilemom sa ili bez imigranata, jer su imigranti neizbježni.

"Evropi treba imigracija, posebice u kontekstu dvaju velikih izazova današnjeg doba, to jest ekonomske globalizacije i staranje evropskog stanovništva", rekao je Špidla.

Konačnu odluku o najavljenim prijedlozima donijet će zemlje članice. O pitanjima migracije u EU se odlučuje jednoglasno, što znači da će se na usuglašavanju prijedloga dugo raditi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: