Svijet
0

EU najavljuje mjere za privlačenje visokoobrazovanih kadrova

FENA
Evropska komisija će krajem ovoga mjeseca, zbog demografskih problema u EU-u, predložiti lakši pristup evropskom tržištu radne snage imigrantima s određenim kvalifikacijama, najavio je povjerenik za pravosuđe, slobode i sigurnost Franco Frattini.

"Cilj prijedloga direktive o primanju visokoobrazovanih migranata jest da se stvore atraktivniji uvjeti za njihov ulazak i boravak u Evropi", rekao je Frattini u govoru na konferenciji o legalnim migracijama u Lisabonu. Frattinijev govor objavila je Evropska komisija u Bruxellesu.

Frattini je najavio da će 23. oktobra izići s dva zakonodavna prijedloga - prijedlogom okvirne direktive o temeljnim socijalno-ekonomskim pravima radnika iz trećih zemalja i direktivom o primanju visokoobrazovanih radnika.

Usvoje li se prijedlozi koje Frattini najavljuje, EU bi počela izdavati radnicima iz trećih zemalja posebne dozvole boravka s kojima bi mogli legalno raditi, tzv. "plavim radnim kartama EU-a".

"Moramo promijeniti - iako ne u potpunosti - naš tradicionalni način razmišljanja o migraciji kao svijetu gubitnika koje treba žaliti...Na imigraciju trebamo gledati kao obogaćivanje i neizbježni fenomen današnjeg svijeta, a ne kao prijetnju", rekao je Frattini, navodeći statističke podatke koji ne idu prilog Evropskoj uniji.

Prema tim podacima, 85 posto neobrazovane radne snage dolazi u EU, a samo 5 posto njih ide u Sjedinjene Države. S druge strane, 55 posto obrazovane radne snage ide u Sjedinjene Države, a samo pet posto u EU.

"S novom vizijom trebamo preokrenuti ove brojke, a za to su nam potrebni novi instrumenti", rekao je europski povjerenik. Unatoč posljednjem proširenju nakon kojeg je stanovništvo EU-a naraslo na 490 miliona, demografske procjene govore da će se sljedećih desetljeća smanjivati broj stanovnika, a oko 2050. godine, trećina stanovništva imat će preko 65 godina. Već danas u nekim sektorima nedostaje radne snage u Evropskoj uniji.

I povjerenik za socijalna pitanja i zapošljavanje Vladimir Špidla istaknuo je da EU nije pred dilemom sa ili bez imigranata, jer su imigranti neizbježni.

"Evropi treba imigracija, posebice u kontekstu dvaju velikih izazova današnjeg doba, to jest ekonomske globalizacije i staranje evropskog stanovništva", rekao je Špidla.

Konačnu odluku o najavljenim prijedlozima donijet će zemlje članice. O pitanjima migracije u EU se odlučuje jednoglasno, što znači da će se na usuglašavanju prijedloga dugo raditi.