Evropska komisija
0

EU može pomoći zemljama izvan eurozone

FENA
Evropska unija može pomoći zemljama članicama koje ne pripadaju eurozoni, posebno istočnim zemljama u slučaju većih problema likvidnosti, te zasad ne namjerava povećavati iznos kojim ona raspolaže za njih, objavila je u petak Evropska komisija.

Ovaj iznos već je udvostručen krajem 2008. i iznosi 25 milijardi eura. Pomoć je već data Mađarskoj, s kreditom u iznosu od 6,5 milijardi eura, a za Letoniju 3,1 milijarde. Nije isključeno da i Rumunija zatraži ovu pomoć.

"Ostaje 15 milijardi eura", prokomentirala je Amelia Torres, glasnogovornica Evropske komisije. "Ako bude potrebno, predložit ćemo povećanje iznosa. Ali zasad to nije odlučeno i nema razgovora o tome."

Rastu problemi vezani za ekonomsku situaciju zemalja istočne Evrope, koje su nedavno bile u jakom finansijskom razvoju, ali čije su banke i devize oslabljene prijetnjom jake recesije.

Amelia Torres je govorila i o "razgovorima s izvjesnim brojem zemalja vezano za njihove potrebe". Učinit ćemo što je najbolje da odgovorimo tim potrebama, zajedno s MMF-om", koji se već pridružio pomoći datoj Mađarskoj i Letoniji.