Svijet
0

EU može podmiriti potrebe za gasom bude li oštra zima

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Evropska unija može osigurati svoje potrebe za gasom i ako zima bude veoma oštra, saopćila je organizacija evropskih operatera gasnih sistema Gas Transport Europe (GTE).

Na osnovu istraživanja koje je GTE proveo u 29 zemalja, među kojima su i države izvan EU-a, isključujući Letoniju i Estoniju, Hrvatska je jedina zemlja koja neće moći pokriti svoje potrebe za gasom u slučaju da zima bude oštrija od uobičajene.

Potrošnja električne energije u EU-u, bude li "izuzetno hladne" zime, neće premašiti 35,64 gigavat-sata dnevno, dok je uz uobičajene vremenske prilike na nivou od 28,66 gigavat-sati.

GTE je na bazi svog istraživanja zaključila da su kapaciteti za proizvodnju i transport gasa u Evropi dovoljni za proizvodnju 39,4 gigavat-sata struje dnevno, prenio je Reuters.

Evropski kapaciteti za eksploataciju gasa omogućavaju produkciju 8,44 gigavat-sata dnevno, kapaciteti za uvoz gasa - 12,93 gigavat-sata, kapaciteti za uvoz tečnog prirodnog gasa -4,83 gigavat-sata, a skladišta gasa 13,19 gigavat-sati.

Gas se u Evropi široko koristi za potrebe grijanja u zimskom periodu i za proizvodnju električne energije tokom cijele godine.