Austrijski ministar
0

"EU mora razmotriti politiku prema državama sjeverne Afrike"

FENA
Michael Spindelegger
Michael Spindelegger
Ministar vanjskih poslova Austrije Michael Spindelegger smatra da EU mora da razmotri svoju politiku prema zemljama sjeverne Afrike, kao i da mora pomoći Egiptu u obnovi.

Ocijenivši da je EU prekasno reagovala na demonstracije građana i zbivanja u Egiptu i da je visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton odmah trebalo da se izjasni, poput pojedinih šefova diplomatija zemalja članica, Spindelegger smatra da "EU sada mora Egiptu da uputi aktivnu ponudu".

Austrijski ministar je u intervjuu bečkom dnevniku Standard rekao da Evropa mora imati važnu ulogu u obnovi Egipta.

"Moramo reći da možemo da ih podržimo. Možemo ponuditi jednu ekspertizu i pomoći dolasku jednog demokratskog rukovodstva", naglasio je on.

Spindelegger smatra da je u izgradnji demokratske pravne države jedini put i perpektiva za građane koji su proteklih sedmica protestvovali na ulicama Egipta i da u tome vidi ulogu EU.

Ocijenivši da Mediteranska unija ne funkcioniše, austrijski ministar tvrdi da ona ponovo mora da bude uspostavljena. Schpindelegger smatra da bi jedan od modela moglo biti istočno partnerstvo.

"Ono što dajemo kao pomoć, treba da stavimo u vezu s onim što će se potom dešavati u tim zemljama", istakao je on, dodajući da bi pružanju pomoći i sredstva za obnovu moralo da prethodi ispunjenje nekih preduslova.

"To može u budućnosti, u slučaju Egipta, teći preko jedne vrste mape puta, koju smo imali prilikom vizne liberalizacije na Balkanu", predložio je Schpindelegger.