Financial Times
0

EU mora preuzeti glavnu riječ u rješavanju statusa Kosova

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Dnevnik Financial Times u ponedjeljak u uredničkom komentaru upozorava Evropsku uniju da mora preuzeti glavnu riječ u vezi s rješenjem statusa Kosova ako ne želi da umjesto vlada velikih sila inicijativu preuzmu ekstremisti na terenu.

Evropski lideri na ovosedmičnom samitu moraju autorizirati slanje misije na Kosovu koja bi trebalo da naslijedi postojeću administraciju UNMIK-a, nastavlja Financial Times. Istovremeno, smatra autor komentara, što više zemalja članica Unije trebalo bi da javno podrži plan za nadgledanu nezavisnost.

List priznaje da će put ka nadgledanoj nezavisnosti biti težak s obzirom na protivljenje Beograda koji podržava Rusija, kao i na Srbe sa sjevera pokrajine koji bi mogli zatražiti podjelu Kosova.

Također, rizik od izbijanja nasilja, zaključuje Financial Times, veliki je. Ipak, još je gore odgađati rješenje za Kosovo i zato, piše list, EU koja nema dobru opciju na stolu mora izabrati onu najmanje lošu.

Na jedinstvo unutar EU-a osvrće se The Times, koji prenosi kako će britanski šef diplomatije već danas u Bruxellesu zatražiti od svojih kolega da budu jedinstveni u stavu kada Kosovo u narednim sedmicama ili mjesecima proglasi nezavisnost.

List navodi kako su Kipar, Grčka, Španija i Slovačka skeptični u pogledu priznavanja nezavisnog Kosova, kao i da nestrpljenje među kosovskim Albancima raste u pogledu datuma kada će njihovi lideri u Prištini proglasiti odvajanje od Srbije.