{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


EU: Kosovo slučaj za sebe koji ne može biti presedan drugima u Evropi

F
19.2.2008. u 09:37
0
0
EU: Kosovo slučaj za sebe koji ne može biti presedan drugima u Evropi
0
EU: Kosovo slučaj za sebe koji ne može biti presedan drugima u Evropi
Foto: AFP
Ministri vanjskih poslova Evropske unije jučer su se u Briselu saglasili da je Kosovo slučaj za sebe koji ne može biti presedan drugima u Evropi, "jer je od 1990. godine bilo izloženo konfliktima, a u dužem periodu je pod upravom međunarodne administracije".
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Ministri EU su stoga zaključili da je, uprkos privrženosti pincipima Povelje Ujedinjenih nacija, Helšinskom finalnom dokumentu o teritorijalnom integitetu i svim relevantnim rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a, većina članica EU je sklonija "okretanju novog lista“ na Balkanu, nego dugoročnom gašenju požara.

Zajednički stav o budućnosti Balkana, međutim, niukom slučaju ne obavezuje članice Unije da priznaju Kosovo kao nezavisnu državu, već o tome treba da odlučuju po vlastitoj savjesti, prema unutrašnjim zakonima i političkoj praksi u svojim zemljama, izjavio je Havijer Solana nakon sjednice Vijeća ministara.

Slovenački šef diplomatije Dimitrij Rupel izrazio je nakon sjednice uvjerenje da su najnoviji stavovi EU o Kosovu "podrška Srbiji i svim građanima srpske nacionalnosti na Kosovu“ kojima se želi pomoći "kao najboljim prijateljima, uključujući i evropsku ponudu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koji je na stolu u Briselu i čeka potpisnika iz Beogada“.

U prvi plan finalnih zaključaka Ministarskog vijeća ističe se evropska perspektiva cijelog regiona, te spremnost albanskih vlasti na Kosovu da se u svojim postupcima rukovode principima demokratije, jednakosti za sve građane, zaštite srpske i svih drugih manjina, kao i očuvanja kulturnih i vjerskih vrijednosti na Kosovu.

"Svi smo na Vijeću bili jedinstveni u stavu da je evropska perspektiva Balkana jedino pravo rješenje i zbog toga mogu reći da smo danas imali dobar dan i za Evropsku uniju i za Balkan, izjavio je visoki predstavnik za međunarodne odnose i sigurnost Havijer Solana.

On je ustvrdio da se EU neće miješati ni u odlučivanje balkanskih zemalja o priznavanju Kosova, ali je potvrdio da će se insistirati na "promišljenim potezima, konstuktivnosti, stabilnosti i miru u regionu“.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: