{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


EU još uvijek bez budžeta za 2006.

F
25.11.2005. u 12:11
0
0
EU još uvijek bez budžeta za 2006.
0
EU još uvijek bez budžeta za 2006.
Evropski ministri finansija, okupljeni u noći s četvrtka na petak, nisu uspjeli da se dogovore o prijedlogu budžeta Evropske unije za 2006. godinu, unatoč pomacima postignutim u pregovorima s Evropskim parlamentom, navodi se u saopćenju.
Dužnosnici se ipak nadaju da će "uskoro" postići sporazum o budžetu 2006., koji se "imperativno" mora postići do kraja godine.

Ova odluka nema nikakve veze s trenutnim ćorsokakom o budžetu 2007.-2013., koji će biti razmatran na samitu dužnosnika EU-a 15. i 16. decembra u Bruxellesu.

"Vijeće ministara je održalo sastanak pomirenja s delegacijom Evropskog parlamenta kako bi razmotrilo prijedlog općeg budžeta za 2006., bez obzira na značajne pomake u približavanju stavova, predstavnici dviju institucija nisu bili u stanju da se u ovoj fazi potpuno dogovore i Vijeće je odgodilo svoje drugo čitanje prijedloga budžeta", navodi se u saopćenju Vijeća.

Usvajanje godišnjeg budžeta EU-a zahtijeva da se prethodno slože Vijeće i Evropski parlament, koji raspolaže ovlastima suodlučivanja u budžetskom domenu.

Ovi razgovori uslijedili su u trenutku kada je Velika Britanija izložena pritisku da na narednom evropskom samitu u Bruxellesu postigne sporazum o evropskom budžetu za 2007.-2013.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: