Svijet
0

EU jedinstvena u namjeri, podijeljena u njenoj realizaciji

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Pitanje kako se, uoči vanrednog samita Evropske unije sazvanog za ponedeljak, valja postaviti prema Rusiji poslije njene intervencije u Gruziji centralna je vanjskopolitička tema o kojoj nijedan od londonskih listova ne propušta da iznese svoj stav.

Cilj samita Evropske unije je da, bez preduzimanja bilo kakve akcije, ostavi utisak čvrstine, smatra londonski Times. List naglašava da će u ponedeljak, kada se evropski lideri okupe u Bruxellesu, na površinu isplivati dilema kako se ponijeti prema Rusiji. Odnosno, kako to navodi Times, kako osuditi ponašanje Moskve u Gruziji uz istovremeno nastojanje da se ne uznemiri Kremlj. Da je Evropska unija podijeljena oko toga kako kazniti Rusiju za sukob u Gruziji procjenjuje i Independent i prognozira da će se lideri evropske "dvadesetsedmorice" uzdržati od konkretnih prijetnji i sankcija Moskvi. Umjesto toga, najavljuje list, Evropska unija će Rusiju "kazniti" izražavanjem spremnosti za jačanje političkih i ekonomskih veza s Gruzijom.

Evropska unija mora biti jedinstvena i mora zauzeti čvrst stav prema Rusiji, pozicija je koju zastupa Financial Times.

Premda nejedinstveni oko opravdanosti trenutnog uvođenja sankcija Rusiji zbog invazije na Gruziju i priznanja nezavisnosti Južne Osetije i Abhazije, evropski lideri su, po svemu sudeći, saglasni da mora biti i da će biti posljedica po Rusiju zbog odbijanja da prizna teritorijalni integritet i suverenitet svog daleko manjeg susjeda, piše list. Financial Times potom iznosi niz mjera koje bi Bruxelles morao poduzeti. Od snažne osude ruskog ponašnja i osiguravanja pomoći za hiljade gruzijskih izbjeglica i obnovu svega što je u Gruziji uništeno do pritiska na Moskvu da se povuče s gruzijske teritorije i dopusti pristup humanitarnim organizacijama i stranim vojnim posmatračima, a na kraju i mirovnim snagama. Stare članice Evropske unije bi uz sve to, nastavlja londonski dnevnik, morale pomoći takozvanoj "novoj Evropi", novim članicama iz redova bivših sovjetskih republika, poput baltičkih država, i Ukrajni, koja nije u Uniji, odnosno zemljama na čijoj teritoriji živi brojna ruska manjina.

Bruxelles mora pokazati solidarnost s novim članicama koje smatraju da im Rusija prijeti, i to daleko predanijim radom na smanjenju zavisnosti od ruskih energenata. Konačno, smatra Financial Times, zašto ne suspendirati članstvo Rusije u Vijeću Evrope koje je utemeljeno na poštovanju ljudskih prava? Evropska unija bi uz to mogla i da obustavi pregovore o novom sporazumu o partnerskim odnosima s Rusijom, ali bez suspenzije postojećeg dogovora. Jer, zaključuje Financial Times, angažman u odnosima s Moskvom je i dalje nužan, ali pravila koja ga reguliraju moraju biti civilizirana i međusobno dogovorena.

Akcijom u Gruziji, Rusija pokušava da jednostrano izmijeni pravila igre. A to nikada ne može biti prihvatljivo za organizaciju kao što je Evropska unija, utemljenu na kompromisu i konsenzusu, piše list.