Strani mediji
0

'EU je stvorila politički vakuum u BiH'

SRNA
Evropska unija stvorila je politički vakuum u BiH, jer je dozvolila da stvari idu svojim tokom, pa je boravak visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Javijera Solane u pratnji potpredsjednika SAD Josepha Bidena prilikom njegove posjete BiH trebalo da ostavi utisak da dvije strane imaju zajedničke pozicije, piše njemačka štampa.

S obzirom na probleme zapadnog Balkana, vidljivo je da između Washingtona i Brisela ne vlada potpuna politička harmonija, ističe švicarski list "Neue Zurcher Zeitung".

Prema navodima tog lista, SAD bi željele da Brisel preduzme mnogo jasnije korake u pravcu integracije Balkana u EU i NATO, pa se razmišljanje američke politike da imenuje specijalnog izaslanika za Balkan može tumačiti i kao pokazatelj da Washington ocjenjuje da je angažman Brisela nedovoljan u tom dijelu Evrope.

List dodaje da bi BiH trebalo da postane jedan od prioriteta u politici SAD na Balkanu, s obzirom da se Vašington u proteklih nekoliko godina povukao prepustivši stvari EU.

Berlinski "Tageszeitung" napominje da je porparol Bijele kuće, uoči Bidenove posjete, naglasio da reforme u BiH moraju ići u pravcu jačanja zajedničke države i usvajanja novog ustava koji će garantovati ljudska prava, te da nije slučajnost da je prvi sagovornik američkog potpredsjednika bio premijer RS Milorad Dodik "koji vodi politiku opstrukcije i nastoji da entitet, kojim vlada, izgradi kao samostalnu državu".

"Stoga je opozicija u RS i javnost u Federaciji BiH očekivala da američki potpredsjednik uputi jasnu poruku Dodiku", piše "Tageszeitung".