Svijet
0

EU izrazila zabrinutost situacijom u Tajlandu

FENA
Finska je u svojstvu predsjedavajuće Evropske unije izrazila ozbiljnu zabrinutost situacijom u Tajlandu poslije vojnog udara i apelovala na povratak demokratskim vrijednostima.

"Premijer Matti Vanhanen, sadašnji predsjedavajući EU, izrazio je duboku zabrinutost povodom događaja koji su se odigrali u Bangkoku", izjavio je sinoć glasnogovornik finskog predsjedništva EU.

Prema istom izvoru, za žaljenje je što su vojne snage preuzele demokratske institucije, javile su agencije.

Bijela kuća je sinoć pozvala na miroljubivo i demokratsko rješenje političke situacije na Tajlandu gdje je vojska izvela puč.

Tajlandska vojska je izašla na ulice Bangkoka s tenkovima i preuzela kontrolu nad prijestonicom, raspustila parlament, vladu, i Ustavni sud, a premijer Thaksin Shinawatra proglasio je vanredno stanje.

Glasnogovornik Nacionalnog vijeća za sigurnost Bijele kuće Frederic Johns je naglasio da će SAD s velikom pažnjom pratiti razvoj događaja u Tajlandu, ali i da je "situacija u ovom trenutku nejasna".

"Voljeli bismo da tajlandski narod riješi svoje političke razlike na miroljubiv način i u skladu s principima demokratije i vladavine prava", zaključio je predstavnik Bijele kuće.

Generalni sekretar UN-a Kofi Annan kritizirao je vojni udar na Tajlandu protiv premijera Thaksina Shinawatre, koji se nalazi u New Yorku na zasjedanju Generalne skupštine UN-a, te pozvao na smirivanje stanja u zemlji.

"Nemam sve detalje, no to nije praksa koju treba ohrabrivati", rekao je Annan.

Brad Adamas, direktor za Aziju Human Rights Watcha (HRW), je kazao da je "Thaksinova vladavina uveliko srozala koncept poštivanja ljudskih prava na Tajlandu, ali suspenzija temeljnih prava po ustavu nije odgovor".

"Tajland svoje probleme mora rješavati putem vladavine prava i na način da narod ostvari svoje pravo da izabere vlastite vođe", rekao je Adams.

Zamjenik tajlandskog premijera Surakiart Sathirathai je kazao da je "premijer izabran na ustavni i legalni način" te da se radi o

"izabranoj vladi".

Australski ministar vanjskih poslova Alexander Downer je ocijenio da je "neprihvatljivo da se na ovakav način svrgava vlada". Novi Zeland dijeli to mišljenje, saopćivši da "osuđuje svaki proces koji neustavnim i nedemokratskim načinima traži svrgavanje vlade".

Japan je izrazio nadu da će se "situacija vratiti u normalu te da će demokratske političke strukture biti ubrzo obnovljene", jacljaju agencije.

Malezijski premijer Abdullah Ahmad Badawi je kazao da je "istinski šokiran", te da nije očekivao vojni udar na Tajlandu.

U saopćenju indonezijskog ministarstva vanjskih poslova stoji da "kao članica Zajednice zemalja jugoistočne Azije, Indonezija očekuje da će se demokratska načela, kao važan element ASEAN-a kojeg su potpisale sve članice, poštovati".

Rusko ministarstvo vanjskih poslova preporučilo je sinoć svojim državljanima koji borave u tajlandskim ljetovalištima Pataja i na ostrvu Puket da ne odlaze u glavni grad te zemlje Bangkok, poslije vijesti o vojnom udaru u Tajlandu.

Agencija Itar-Tass javila je iz Bangkoka da MVP Tajlanda ne odgovara na pitanja ambasade Rusije o stanju u zemlji, kao i da Internet mreža ne funkcionira, a ne rade ni radio i televizijske stanice.

General Sonthi Boonyaratglin, vođa državnog udara u Bangkoku, izjavio je u srijedu da je puč bio nužan radi jedinstva Tajlanda i dodao kako vojska nema namjeru vječno ostati na vlasti.

"Preuzeli smo vlast", izjavio je general Sonthi u govoru koji je prenosila televizija dan nakon svrgavanja s vlasti premijera Thaksina Shinawatre.

On je potvrdio da je vojska suspendirala ustav, ukinula senat, zastupnički dom, vladu i ustavni sud.