Svijet
0

EU: Izbori u Zimbabveu su prevara

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Evropska unija je unaprijed odbacila rezultate drugog kruga predsjedničkih izbora u Zimbabveu koji se u petak održavaju bez kandidata opozicije. Glasanje se, u saopćenju Bruxellesa, naziva prevarom koja nema legitimitet.

Evropska unija je zatražila da međunarodna zajednica poduzme akciju protiv predsjednika Roberta Mugabea, koji, kako se navodi, pokušava nasiljem i maltretiranjem ostati na vlasti.

Italija je zatražila da EU razmotri povlačenje svojih ambasadora iz Hararea, a Njemačka je od kompanije u Muenchenu zatražila da obustavi prodaju papira za štampanje zimbabveanskih novčanica, javila je VoA.

Evropska komisija je opisala drugi krug predsjedničkih izbora u Zimbabveu kao "sramotu" i saopćila da neće priznati rezultat glasanja kao legitiman, javio je također radio Slobodna Evropa.

"Kao i Ujedinjene nacije, Evropska komisija ne smatra ove izbore legitimnim i važećim", naglasila je glasnogovornica Komisije na redovnoj konferenciji za novinare.

Kako je javio Glas Amerike, američka državna tajnica Condoleezza Rice je izjavila u Japanu, na samitu šefova diplomatija osam najrazvijenijih zemalja svijeta i Rusije (G-8) da će po završetku izbora Vijeće sigurnosti UN-a razmotriti situaciju i naredne korake.

Grupa G-8 je u saopćenju navela da neće prihvatiti administraciju Zimbabvea koja ne odražava volju naroda.

Predsjedavajući Komisije Afričke unije, Jean Pingue, nije želio govoriti o izborima u Zimbaveu, rekavši da će se naredne sedmice na samitu u Egiptu Afrička unija detaljno pozabaviti krizom u toj zemlji.

Nekoliko afričkih zemalja izrazilo je zabrinutost zbog nasilja u Zimbabveu i tražilo odgađanje glasanja, ali se većina uzdržala od kritike Roberta Mugabea.

Mugabe je u petak u Harareu odbacio kritike, rekavši da su "neke afričke države napravile i gore stvari" i da će im to direktno saopćiti na samitu AU-a.