Svijet
0

EU: Izbori u Keniji nemaju kredibilitet

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednički izbori u Keniji bili su neregularni, saopćila je posmatračka misija Evropske unije u toj afričkoj zemlji nakon pobjede aktuelnog predsjednika Mwaija Kibakija, koju osporava i opozicija.

"Izbornom procesu nedostaje kredibilitet, a kenijska izborna komisija, usprkos najvećim naporima, nije ispunila svoj zadatak", izjavio je agenciji Reuters šef posmatračke misije EU-a u Keniji Alexander Graf Lambsdorff.

Evropska unija je u prvom trenutku pozdravila miran način na koji su održani predsjednički i parlamentarni izbori u četvrtak.

Rezultate izbora je odbacila opozicija na čelu sa čelnikom Railom Odingom, a širom zemlje nekoliko desetaka hiljada ljudi protestira zbog Kibakijeve pobjede.

Policija je u ponedjeljak na protestima u Nairobiju upotrijebila suzavac kako bi rastjerala pristalice opozicije, uglavnom mlade ljude koji smatraju da je bilo izbornih prevara.

Osamnaest osoba je ubijeno u Keniji u noći s nedjelje na ponedjeljak tokom sukoba koji su uslijedili nakon saopćenja da je ponovo izabran osporavani predsjednik Mwai Kibaki, doznaje se iz policijskih izvora.

Broj žrtava u sukobima koji su počeli 27. decembra, na dan općih izbora u Keniji, porastao je na 38, javio je AFP.