{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


EU ima najbolju pripremu u svijetu od ptičje gripe

F
FENA
25.10.2005. u 12:16
0
0
EU ima najbolju pripremu u svijetu od ptičje gripe
0
EU ima najbolju pripremu u svijetu od ptičje gripe
Evropski povjerenik za zdravstvo i zaštitu potrošača Markos Kiprianu ocijenio je u utorak pred evropskim poslanicima da Evropska unija ima "najbolju pripremu u svijetu" od eventualne pandemije povezane s ptičijom gripom.
"Zemlje članice imaju najbolji nivo pripreme u svijetu", rekao je povjerenik, koji je time odgovorio na pitanje grčkog poslanika Antoniosa Trakatellisa na mjesečnoj plenarnoj sjednici u Strasbourgu.

"To ne znači da trebamo ocijeniti da smo zadovoljni i reći da smo došli do zadovoljavajuće tačke u pripremi. Postoji još prostora za poboljšanje u našim pripremama iako su države članice postigle dobre rezultate", nastavio je on, govoreći o "razlikama u pripremama Dvadestepetorice".

"Ono što je značajno, nije dati upute državama članicama, već izvršiti pritisak da sve one budu na zadovoljavajućem nivou pripreme", dodao je poslanik.

On je saopćio da su Dvadesetpetorica dostavila Komisiji svoje planove na pripremama u slučaju pandemije, ali da su neki još u pripremnoj fazi.

U vezi sa skladištenjem antivirusnih lijekova koje je Bruxelles sugerirao, Kiprianu je saopćio da je "dvadeset država članica počelo prikupljati svoje rezerve".

"Međutim, bit će problema jer industrija ne može odgovoriti na sve narudžbe", naglasio je on, najavljujući svoj susret s predstavnicima farmaceutskih laboratorija da bi razmotrili kako "riješiti probleme snabdijevanja".

Na kraju, podsjećajući da nijedna vakcina nije raspoloživa protiv ljudskog oblika ptičije gripe sve dotle dok virus ne postoji, on je kazao kako radi s industrijom "da bi se smanjio rok za proizvodnju vakcine".

Normalno, neophodno je od šest do osam mjeseci za proizvodnju vakcine od trenutka kada je virus identificiran.
"Nadamo se da ćemo moći smanjiti taj rok na tri mjeseca", precizirao je povjerenik Kiprianu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: