{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


EU i SAD potpisale sporazum o saradnji u visokom obrazovanju

F
21.6.2006. u 16:25
0
0
EU i SAD potpisale sporazum o saradnji u visokom obrazovanju
0
EU i SAD potpisale sporazum o saradnji u visokom obrazovanju
Condoleezza Rice, Ursula Plassnik i Benita Ferrero-Waldner
Evropska unija i Sjedinjene Države zaključile su u srijedu novi sporazum o saradnji u oblasti visokoga i stručnog obrazovanja, na margini evropsko-američkog samita s američkim predsjednikom Georgeom W. Bushom u Beču, navodi se u saopćenju sa sastanka.
Sporazum koji će važiti osam godina potpisala je Condoleezza Rice, američka državna tajnica, Benita Ferrero-Waldner, evropska povjerenica za vanjske poslove, i Ursula Plassnik, austrijska ministrica vanjskih poslova.

"Novi sporazum će uvesti nove programe koji će pružiti priliku prekookeanskim diplomcima, favorizirati razmjenu studenata, profesora i ostaloga stručnog kadra, pojačati programe studentskih stipendija te podstaknuti tješnju institucionalnu suradnju u domenu visokog obrazovanja".

Svaka od dvije strane uplatiti će po 45 miliona eura za period 2006.-2013. s ciljem da 6.000 Evropljana i Amerikanaca može koristiti ove beneficije.

Novi program treba posebno podstaknuti multilateralna partnerstva između evropskih i američkih ustanova "radi izrade zajedničkih studijskih programa", uključujući tu i zajedničke diplome.

"Ovaj sporazum pružit će našim studentima mogućnost da steknu "dragocjena iskustva koja će mnogo jače doprinijeti boljem razumijevanju i boljem upoznavanju naših kultura, jezika i institucija", rekla je Benita Ferrero-Waldner.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: