{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


EU i Njemačka organizirali seminar o poboljšanju kontrole izvoza

F
24.10.2007. u 12:44
0
0
EU i Njemačka organizirali seminar o poboljšanju kontrole izvoza
0
EU i Njemačka organizirali seminar o poboljšanju kontrole izvoza
Na poziv Evropske unije, Njemačke i bosanskohercegovačkog ministarstva za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose (MOFTER) jučer i danas na Jahorini zasjedaju zastupnici vlada i preduzeća iz Bosne i Hercegovine i EU na seminaru za kontrolu izvoza.
Glavna svrha seminara je bila razmjena informacija putem učinkovitih pogonsko-internih mehanizama kontrole izvoza te prikazivanje važećeg pravnog položaja u Bosni i Hercegovini.

Dragiša Mekić, pomoćnik ministra pri MOFTER-u, na otvorenju manifestacije je naglasio važnost saradnje između industrije i nadležnih organa, te da je važeći pravni položaj u Bosni i Hercegovini u potpunosti u skladu s propisima EU i rezolucijom sigurnosnog vijeća UN 1540., koje trebaju spriječiti neopravdan pristup oružju za masovno uništenje. On je najavio objavljivanje priručnika o kontroli izvoza za preduzeća.

Seminar je dio EU-projekta za saradnju s trećim zemljama kod kontrole izvoza Dual-Use-roba, koje se mogu koristiti u civilne i u vojne svrhe.

Rukovodilac privrednog odjela njemačke ambasade Matthias Heinz je naglasio da je neophodna saradnja svih zemalja u kontroli izvoza da bi se spriječila zloubotreba ove robe za proizvodnju bojne opreme ili oružja za masovno uništenje.

Luc Steeman iz Delegacije Evropske komisije u Sarajevu je obradovan spremnošću vlade i industrije u Bosni i Hercegovini da provedu učinkovitu kontrolu izvoza i naglasio je njenu važnost za približavanje Evropskoj uniji, saopćeno je iz Ambasade Njemačke.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: