|

EU i Njemačka organizirali seminar o poboljšanju kontrole izvoza

EU i Njemačka organizirali seminar o poboljšanju kontrole izvoza
0
F
FENA
24.10.2007. u 12:44
0
komentara
0

dijeljenja
EU i Njemačka organizirali seminar o poboljšanju kontrole izvoza
Na poziv Evropske unije, Njemačke i bosanskohercegovačkog ministarstva za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose (MOFTER) jučer i danas na Jahorini zasjedaju zastupnici vlada i preduzeća iz Bosne i Hercegovine i EU na seminaru za kontrolu izvoza.
Glavna svrha seminara je bila razmjena informacija putem učinkovitih pogonsko-internih mehanizama kontrole izvoza te prikazivanje važećeg pravnog položaja u Bosni i Hercegovini.

Dragiša Mekić, pomoćnik ministra pri MOFTER-u, na otvorenju manifestacije je naglasio važnost saradnje između industrije i nadležnih organa, te da je važeći pravni položaj u Bosni i Hercegovini u potpunosti u skladu s propisima EU i rezolucijom sigurnosnog vijeća UN 1540., koje trebaju spriječiti neopravdan pristup oružju za masovno uništenje. On je najavio objavljivanje priručnika o kontroli izvoza za preduzeća.

Seminar je dio EU-projekta za saradnju s trećim zemljama kod kontrole izvoza Dual-Use-roba, koje se mogu koristiti u civilne i u vojne svrhe.

Rukovodilac privrednog odjela njemačke ambasade Matthias Heinz je naglasio da je neophodna saradnja svih zemalja u kontroli izvoza da bi se spriječila zloubotreba ove robe za proizvodnju bojne opreme ili oružja za masovno uništenje.

Luc Steeman iz Delegacije Evropske komisije u Sarajevu je obradovan spremnošću vlade i industrije u Bosni i Hercegovini da provedu učinkovitu kontrolu izvoza i naglasio je njenu važnost za približavanje Evropskoj uniji, saopćeno je iz Ambasade Njemačke.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.