Svijet
0

EU i nevladine organizacije: Porast slučajeva mučenja u Turskoj

FENA
Evropska unija i nekoliko udruženja za zaštitu ljudskih prava ustanovili su u srijedu da je nedavno došlo do porasta slučajeva mučenja i lošeg postupanja u Turskoj.

Izvjestan broj reformi koje je Turska pokrenula 2003. godine, prije početka pregovora o priključenju s EU-u, imao je "pozitivne učinke", izjavila je Ulrike Hauer, pomoćnica šefa delegacije EU-a u Ankari, na konferenciji za štampu u jednom zatvoru u blizini glavnog grada.

"Međutim, još uvijek stižu izvještaji o mučenjima i lošem postupanju, naročito za vrijeme hapšenja izvan zatvorskih centara i u kontekstu demonstracija", kazala je ona.

"Ovaj trend se još pogoršao kada je u junu izglasan novi zakon o policiji koji je proširio ovlasti u domenu hapšenja i pretresa", kazala je evropska zvaničnica.

Porast slučajeva mučenja i lošeg postupanja bio je značajan u 2007. godini, kazali su na konferenciji aktivisti u organizacijama za zaštitu ljudskih prava, izrazivši žaljenje što slučajevi mučenja nisu češće predmet istrage i da je nekoliko osuđenih agenata bilo češće osuđeno za zloupotrebu vlasti nego za mučenje.

Prema statističkim podacima Fondacije za ljudska prava, broj tužbi zbog slučajeva mučenja i lošeg postupanja porastao je s 222 u 2006. na 310 u 2007. godini.