Funta ojačala
0

EU i Britanija dogovorili nacrt sporazuma o odnosima nakon Brexita

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Britanija i Evropska Unija dogovorile su u principu tekst o budućim odnosima koji bi mogli podržati čelnici na samitu u nedjelju, objavio je danas predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk.

Britanija bi trebala napustiti EU 29. marta 2019., a diplomati nastoje dovršiti sporazum o razlazu i o budućim odnosima dviju strana kako bi ih mogli odobriti čelnici država članica EU na samitu u nedjelju.

Vrijednost britanske funte porasla je tokom dana na 1,2894 američkih dolara.

"Predsjednik komisije izvjestio me je da je sporazum dogovoren na nivou pregovarača i u principu je dogovoren na političkom nivou, a trebali bi ga odobriti i čelnici", navodi Tusk u objavi.

Saopćio je da su o tekstu sporazuma jučer raspravljali britanska premijerka Therese May i predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Junckera.

Sudeći po nacrtu deklaracije koji su dogovorili Ujedinjeno Kraljevstvo i Evropska komisija, "strane su predvidjele što je moguće tješnje veze u trgovinskim odnosima, s ciljem olakšanja legitimne trgovine".

Nacrt deklaracije sada će razmotriti nacionalni predstavnici preostalih 27 članica EU na današnjem sastanku u Bruxellesu.

I EU i Britanija "trebali bi ostvariti nivo liberalizacije trgovine znatno viši od onoga unutar WTO", navodi se u nacrtu deklaracije.

Prelazni period, za koji se Britanija i EU nadaju da će započeti kada London napusti EU 29. marta, može biti produžen za vremenski okvir od dvije do četiri godine, navodi se u nacrtu deklaracije.

May će dati izjavu u Britanskom parlamentu o stanju pregovora o Brexitu u ponedjeljak, saopćila je opoziciona Laburistička stranka, prenosi agencija Reuters.