Svijet
0

EU: Hezbolah na listi terorističkih organizacija

FENA
Zemlje članice Evropske unije (EU) postigle su dogovor da se vojno krilo libanske političke organizacije Hezbolah stavi na listu terorističkih organizacija, saopćio je u ponedjeljak zvaničnik.

"Odluka 28 zemalja članica postignuta je jednoglasno", rekao je francuski diplomata koji je želio ostati anoniman jer mu nije dozvoljeno da razgovara s medijima, javlja agencija AP.

Ovaj potez znači da će se Hezbolahu uvesti zabrana izdavanje vize za članove grupe kao i zamrzavanje sredstava organizacijama koje sarađuju s Hezbolahom.

Međutim, implemetacije ovih novih propisa je veoma komplikovana jer podrazumijeva otkrivanje veza između različitih krila unutar Hezbolhaove organizacione mreže.

Ova grupa, koja uživa podršku Irana, igra ključnu ulogu u libanskoj politici. Hezbolah dominira vladom od 2011. godine. On šalje svoje pripadnike da se bori na strani režima u Siriji.

Hezbolah je također optužen za umiješanost u prošlogodišnji napad na izraelske turiste u Bugarskoj, on negira te optužbe.

Britanski ministar vanjskih poslova Wiliam Hague rekao je da ova odluka "neće destablizirati i imati negativne posjedice na Liban".

Libanske vlasti su prethodno upozorile EU da bi takva odluka mogla da destabilizuje ionako krhke sigurnosne prilike u toj zemlji, obrazlažući to činjenicom da je Hezbolah "glavna komponenta libanskog društva".