{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


EU: Građani traže referendum, političari ne daju

F
18.10.2007. u 13:07
0
0
EU: Građani traže referendum, političari ne daju
0
EU: Građani traže referendum, političari ne daju
Kao i uvijek uoči važnih samita EU, na stranicama vodećih londonskih dnevnika vodi se žustra debata - koplja se ovoga puta lome oko toga da li građani treba na referendumu da se izjasne o predloženom reformskom ugovoru.
Konzervativni i evroskeptični Daily Telegraph oštro kritikuje stav premijera Gordona Browna da referendum nije neophodan pošto, po njemu, predloženi ugovor nema sličnosti s odbačenim evropskim ustavom.

Potkrepljujući svoje argumente rezultatima istraživanja javnog mnjenja koji pokazuju da 69 posto Britanaca želi referendum, Telegraph poručuje da bi premijer trebalo da ubijedi građane da je ugovor dobar za zemlju.

Odbacivanje te debate je uvredljiv, antidemokratski čin, koji narušava i ugled Evrope, zaključuje Telegraph.

Nisu Britanci jedini koji žele da se izjasne o predloženom ugovoru - Financial Times prenosi rezultate istraživanja koji pokazuju da isto to zahtijeva ogromna većina građana u Francuskoj, Italiji, Španiji i Njemačkoj.

To bi, navodi list, moglo da poljulja evropske lidere koji se protive raspisivanju referenduma, strahujući da bi novi ugovor mogao da doživi sudbinu odbačenog evropskog ustava.

Pojedini političari upozoravaju, međutim, da bi izbjegavanje referenduma ojačalo uvjerenje građana da su evropske institucije djelo pravnika i diplomata, koji im rade iza leđa.

Proevropski Independent na naslovnoj strani razotkriva deset, kako navodi, evroskeptičnih mitova o evropskom reformskom ugovoru.

List, između ostalog, navodi da predloženim dokumentom Britanija neće izgubiti mjesto u Vijeću sigurnosti, ni kontrolu nad svojim granicama, neće vanjsku politiku prepustiti nekakvom šefu evropske diplomatije, niti će dobiti evropskog predsjednika.

Independent kritikuje vladu što se od evroskeptika brani insistiranjem na takozvanim 'crvenim linijama', odnosno ovlaštenjima koje nikada neće prepustiti Briselu.

Dobrovoljno prepuštanje suvereniteta radi zajedničkih interesa jedno je od najvećih dostignuća EU. Time bi, a ne 'crvenim linijama', ministri trebalo da se hvale, smatra Independent.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: