Postignut dogovor
0

EU do 2012. ukida standardne žarulje

Sarajevo-x.com
Države Evropske unije postigle su u ponedjeljak, 8. decembra 2008., u sklopu svojih nastojanja za uštedu električne energije i smanjenju globalnog zatopljenja postigle dogovor o postepenom ukidanju standardnih žarulja do 2012.

EU naglašava da će prijelaz na štedne sijalice smanjiti emisije CO2 za 13,2 miliona tona godišnje. Ušteđena energija će odgovarati ukupnoj potrošnji električne energije u Rumuniji ili proizvodnji deset električnih centrala.

Nakon odobrenja Evropskog parlamenta, EU zvaničnici se nadaju početku postupenog ukidanja u martu 2009. godine.

Nakon primjene ove odluke, potrošači će moći birati između flourescentnih sijalica dugog radnog vijeka ili halogenih sijalica. EU naglašava da će se uštedjeti od 25% do 75% u usporedbi s tradicionalnim sijalicama sa žarnom niti.

Iz EU-a ističu da će ove mjere uštedjeti i do 50 eura godišnje po domaćinstvu i ostvariti doprinos od 10 milijardi eura u gospodarstvu.

"Evropski domovi će imati jednako kvalitetnu rasvjetu a pritom će uštedjeti električnu energiju, CO2 i novac", rekao je evropski povjerenik za energetiku Andris Piebalgs.

Ove mjere su dio niza mjera za uštedu električne energije, koje je EU predvidjela za smanjenje emisije plinova odgovornih za globalno zatopljenje i za smanjenje troškova za električnu energiju.

Nekoliko država, poput Australije, Novog Zelanda, Kanade i Filipina, već su najavile postupno ukidanje ili ograničenu prodaju tradicionalnih žarulja.

Sijalica sa žarnom niti, koja nije doživjela velike promjene otkad ju je Thomas Edison izumio, troši više električne energije nego štedne fluokompaktne i halogene žarulje.