Javier Solana
0

EU će učiniti sve da organizuje direktne razgovore Rusije i Gruzije

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Evropska unija učinit će sve što je u njenoj moći da organizuje direktne razgovore između Gruzije i Rusije nakon propasti razgovora u Ženevi, ali su šanse za napredak slabe, izjavio je u četvrtak vanjskopolitički šef EU Javier Solana.

"Nakon velikih tenzija u augustu veoma je teško održati razgovore licem u lice. Mi ćemo, međutim, učiniti sve što je u našoj moći", izjavio je Solana na marginama samita EU u Bruxellesu, javila je DPA.

Solanina izjava uslijedila je dan nakon što su razgovori između Rusije i Gruzije u Ženevi - prvi od rusko-gruzijskog rata u augustu - prekinuti u jeku međusobnih optužbi dviju strana.

Očekuje se da se ženevski razgovori, kojima su zajednički domaćini EU, Ujedinjene nacije i Organizacija za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE) nastave 18. novembra.

EU je poslala posmatrački tim (EUMM) u Gruziju da nadzire rusko povlačenje iz srca Gruzije kako je dogovoreno u međunarodnom mirovnom sporazumu postignutom uz posredovanje francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja.

U četvrtak su lideri EU "pozdravili" prošlosedmično rusko povlačenje. Oni su, međutim, saopćili kako je prerano nastaviti pregovore s Rusijom o novom sporazumu o partnerstvu i saradnji (PCA), koje je EU zamrznula nakon sukoba.

Rasprave među ministrima vanjskih poslova EU u ovoj sedmici pokazale su duboke podjele među 27-članim blokom oko primjerenosti nastavka tih pregovora.

Solana je izjavio u četvrtak kako očekuje da se odluka o PCA donese uoči samita Rusije i EU zakazanog za 14. novembra u Nici.