{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


EU će strogo kažnjavati pojave rasizma i ksenofobije

F
28.11.2008. u 15:25
0
5
EU će strogo kažnjavati pojave rasizma i ksenofobije
0
EU će strogo kažnjavati pojave rasizma i ksenofobije
Zemlje članice EU-a usvojile su u petak okvirnu odluku o rasizmu i ksenofobiji i u roku od dvije godine morat će u svoja zakonodavstva unijeti stroge sankcije od jedne do tri godine zatvora za one koji javno budi poticali na nasilje i mržnju na rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj ili etničkoj osnovi.
"Rasizam i ksenofobija nemaju mjesta u Evropi niti bi trebali imati u ostalim dijelovima svijeta. Dijalog i razumijevanje trebaju prevladati nad mržnjom i provokacijom. Toplo pozdravljam uvođenje strogih i učinkovitih sankcija protiv rasizma i ksenofobije koji su izravno protiv načela slobode, demokracije, poštivanja ljudskih prava, temeljnih sloboda i vladavine zakona, načela na kojima je utemeljena Europska unija i koja su zajednička zemljama članicama", izjavio je potpredsjednik Europske komisije zadužen za pravosuđe i unutarnje poslove Jacques Barrot.

Prema okvirnoj odluci, slične sankcije će se uvesti i protiv onih koji prihvaćaju, poriču ili trivijaliziraju zločine genocida, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti definiranih statutom Međunarodnog suda pravde i zločine definirane od Suda u Nuernbergu, prenijela je Hina.

Zemlje članice moći će sankcionirati one čije ponašanje može poremetiti javni red i one koji prijete i vrijeđaju na temelju rase, boje kože, podrijetla, religije, te nacionalnog ili etničkog podrijetla.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: