{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


EU će strogo kažnjavati pojave rasizma i ksenofobije

F
FENA
28.11.2008. u 15:25
0
5
EU će strogo kažnjavati pojave rasizma i ksenofobije
0
EU će strogo kažnjavati pojave rasizma i ksenofobije
Zemlje članice EU-a usvojile su u petak okvirnu odluku o rasizmu i ksenofobiji i u roku od dvije godine morat će u svoja zakonodavstva unijeti stroge sankcije od jedne do tri godine zatvora za one koji javno budi poticali na nasilje i mržnju na rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj ili etničkoj osnovi.
"Rasizam i ksenofobija nemaju mjesta u Evropi niti bi trebali imati u ostalim dijelovima svijeta. Dijalog i razumijevanje trebaju prevladati nad mržnjom i provokacijom. Toplo pozdravljam uvođenje strogih i učinkovitih sankcija protiv rasizma i ksenofobije koji su izravno protiv načela slobode, demokracije, poštivanja ljudskih prava, temeljnih sloboda i vladavine zakona, načela na kojima je utemeljena Europska unija i koja su zajednička zemljama članicama", izjavio je potpredsjednik Europske komisije zadužen za pravosuđe i unutarnje poslove Jacques Barrot.

Prema okvirnoj odluci, slične sankcije će se uvesti i protiv onih koji prihvaćaju, poriču ili trivijaliziraju zločine genocida, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti definiranih statutom Međunarodnog suda pravde i zločine definirane od Suda u Nuernbergu, prenijela je Hina.

Zemlje članice moći će sankcionirati one čije ponašanje može poremetiti javni red i one koji prijete i vrijeđaju na temelju rase, boje kože, podrijetla, religije, te nacionalnog ili etničkog podrijetla.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: