{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


EU će predložiti Obami zajednički rad na prioritetnim dosijeima

F
FENA
15.11.2008. u 18:55
0
0
EU će predložiti Obami zajednički rad na prioritetnim dosijeima
0
EU će predložiti  Obami zajednički rad na prioritetnim dosijeima
Foto: Reuters
Evropska unija želi predložiti budućem američkom predsjedniku Baracku Obami "zajednički rad a ne raditi jedni protiv drugih", te da "zajednički snose odgovornost" u vanjskoj politici, navodi se u dokumentu koji je pripremila Francuska a navodi ga u subotu njemačka štampa.
"Svjetski poredak je promijenjen. Evropljani žele igrati u cijelosti ulogu zajedno s Amerikancima", navodi se u dokumentu "Razmišljanja o transatlanstkome partnerstvu", piše članak koji će biti objavljen u ponedjeljak u sedmičniku Der Spiegel.

"Moramo zajedno raditi a ne jedni protiv drugih. Amerikanci i Evropljani trebaju i mogu djelovati dopunjujući se te zajednički snositi odgovornosti", navodi se u tekstu, koji je izradila Francuska, predsjedavajuća EU-a.

Prijedlog Evropske unije, prema francuskome ministarstvu vanjskih poslova, trebao bi biti zvanično predat Baracku Obami nakon što ovaj uđe u Bijelu kuću u januaru, a prema Spiegelu, prijedlog se odnosi na četiri prioritetna dosijea, reforma UN-a i G8, sukob na Bliskom Istoku, u Afganistanu i Pakistanu te odnosi s Rusijom.

Generalno, Evropa je izrazila spremnost da se još više angažira u međunarodnim vojnim operacijama, navodi se u francuskome tekstu prijedloga.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: