{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


EU će ponuditi Srbiji ubrzan put ka kandidaturi za članstvo

F
14.12.2007. u 14:00
0
0
EU će ponuditi Srbiji ubrzan put ka kandidaturi za članstvo
0
EU će ponuditi Srbiji ubrzan put ka kandidaturi za članstvo
Foto: AFP
Lideri Evropske unije, koji se danas sastaju u Bruxellesu, planiraju da ponude Srbiji ubrzan put ka kandidaturi za članstvo u EU i da ubrzaju pripreme za slanje policijske misije na Kosovo, javio je Reuters koji je imao uvid u nacrt saopćenja pripremljen za samit.
U nacrtu je navedeno da su pregovori o budućem statusu Kosova iscrpljeni, da je sadašnji status quo neodrživ i da je utvrđivanje budućeg statusa pokrajine od suštinskog značaja za stabilnost Balkana, prenijela je britanska agencija.

U tekstu se ne spominje nezavisnost Kosova, pošto postoje nesuglasice među državama članicama Unije jer se Kipar, Grčka, Slovačka i Rumunija protive priznavanju nezavisnosti pokrajine bez rezolucije UN-a, podsjeća agencija.

Bruxelles bi, prema nacrtu, trebalo da poruči Beogradu da put ka EU, uključujući status kandidata za članstvo, može da bude ubrzan čim Srbija ispuni uvjete za potpisivanje sporazuma o tješnjim vezama sa Unijom.

EU je, kako je prenio Reuters, saopćila da je spremna da odigra ključnu ulogu u jačanju stabilnosti u regiji, uključujući ubrzavanje priprema za slanje oko 1.600 pripadnika policijske misije i pravosudnih organa na Kosovo.

Saopćenje, čiji je nacrt sačinilo portugalsko predsjedništvo EU poslije razgovora šefova diplomatija Unije u ponedjeljak, moglo bi na samitu da bude izmijenjeno, naglasio je Reuters.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: