{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


EU će platiti osjeti li Balkan da je nepoželjan

F
25.3.2009. u 11:42
0
6
EU će platiti osjeti li Balkan da je nepoželjan
0
EU će platiti osjeti li Balkan da je nepoželjan
Foto: AP
Verbalni okršaj predsjednika Srbije Borisa Tadića i ministra vanjskih poslova kosovske vlade Skendera Hisenija, u ponedjeljak na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, pokazao je svima koji možda misle kako je problem Kosova riješen da balkanske svađe itekako tinjaju ispod površine, spremne da buknu u svakom trenutku, piše The Guardian u srijedu.
To je veliki problem za regiju i još veći za Evropu, smatra ovaj londonski dnevnik.

Evropski povjerenik za proširenje Olli Rehn nedavno je iznio tezu da je evropska perspektiva i dalje, kako je rekao, sidro stabilnosti na jugoistoku Evrope.

Analitičari, međutim, upozoravaju da to više možda i nije tačno, te da birači i političari na Balkanu gube nadu da će se učlanjenje ikada ostvariti, piše u Guardianu.

Financial Times već u naslovu svoga teksta ističe da Evropska unija mora prikupiti hrabrost i ukloniti prepreke proširenju.

List ukazuje na sve prepreke s kojima se u ostvarenju te namjere suočavaju zemlje zapadnog Balkana – od usporavanja hrvatskog pristupanja zbog spora sa Slovenijom oko Piranskog zaliva, preko Srbije, Mladića i Holandije, do Makedonije i problema koje zbog imena ima s Grčkom.

Evropska unija mora naći način za razrješenje sporova koji blokiraju daljnje proširenje. Balkan je ranjiv, lomljiv i strateški važan. Osjeti li da je neželjen, EU će platiti visoku cijenu, smatra Financial Times.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: