Svijet
0

EU će imati jasnije stajalište o Kosovu nakon 10. decembra

FENA
Evropska unija trebat će zauzeti jasnije stajalište o konačnom statusu Kosova nakon završetka pregovoračkog procesa koji se vodi pod okriljem međunarodne trojke, izjavio je u ponedjeljak predsjedavajući Vijeća EU-a, portugalski ministar vanjskih poslova Luis Amado.

"Radimo na svim mogućnostima. Mislim da trebamo čekati do zadnje minute kako bismo imali jasnije stajalište što treba učiniti", izjavio je Amado po dolasku na redoviti sastanak ministara vanjskih poslova EU-a, koji na dnevnom redu, između ostaloga, ima i Kosovo.

Pregovori o Kosovu vode se pod pokroviteljstvom međunarodne trojke (EU, Rusija i SAD). Predstavnik EU-a, njemački diplomat Wolfgang Ischinger izvijestit će u ponedjeljak ministre vanjskih poslova u kojoj su fazi pregovori. Međunarodna trojka bi trebala 10. decembra podnijeti izvještaj glavnom tajniku UN-a, a kosovski Albanci najavljuju da će ubrzo nakon toga proglasiti neovisnost, javila je Hina.

Švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt upozorio je Hashima Thacija, pobjednika na subotnjim parlamentarnim izborima na Kosovu, da postoji razlika kada se djeluje u oporbi u odnosu prema obnašanju vlasti.

"Thaci treba razumjeti da postoji razlika između opozicionog političara i odgovornog premijera", rekao je Bildt dolazeći na sastanak ministara vanjskih poslova.

"Kosovo je faktički neovisno od Srbije, ali ne vjerujem da Kosovo želi biti neovisno od međunarodne zajednice", dodao je Bildt.

Ministrima vanjskih poslova u ponedjeljak u Bruxellesu pridružit će se i ministri obrane.

Nakon toga sastanka predviđen je sastanak ministara obrane Trojke EU-a s njihovim kolegama iz kandidatskih zemalja Hrvatske, Turske i Makedonije te Islanda i Norveške, zemalja članica NATO-a, koje su izvan EU-a. Na tom sastanku Hrvatsku će predstavljati državni tajnik u Ministarstvu obrane Mato Raboteg.

Na zajedničkom sastanku ministara vanjskih poslova i ministara obrane, koji se održava dvaput godišnje, razgovarat će se o europskoj vanjskoj i sigurnosnoj politici.

Ministri vanjskih poslova na svom opsežnom dnevnom redu imaju i raspravu o zapadnom Balkanu. Očekuje se da će Vijeće usvojiti zaključke o Kosovu i o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Ministri bi u svojim zaključcima trebali izraziti zabrinutost zbog pogoršanja političke situacije u Bosni i Hercegovini te ponoviti potporu visokom predstavniku Miroslavu Lajčaku i istaknuti potrebu da sve strane poštuje i provedu njegove odluke. Također će biti ponovljeno stajalište da reforma policije ostaje i dalje jedan od nužnih uvjeta za zaključenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Ministri će također razgovarati o Iranu i Bliskom istoku, političkoj krizi u Gruziji te o misijama EU-a u Sudanu i Čadu.