Svijet
0

EU bi mogla produžiti svoju misiju u Gruziji

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Posmatračka misija Evropske unije, raspoređena u Gruziji nakon rusko-gruzijskog sukoba, mogla bi uskoro biti jedina međunarodna misija u regiji, što bi je primoralo da ostane i nakon jednogodišnjeg mandata prvobitno predviđenog, objavio je u četvrtak njen šef Hansjörg Haber.

Haber je ocijenio mogućim da posmatračka vojna misija OSCE-a neće biti obnovljena nakon isteka roka krajem juna, naglasivši da su "njegove kolege u Beču pesimisti vezano za mogućnost produženja roka". Misija UN-a u Gruziji (MONUG), koja ističe 15. juna, mogla bi doživjeti istu sudbinu, rekao je on.

Ako te misije prekinu s radom, misija EU-a, raspoređena u oktobru nakon sporazuma o prekidu vatre, koji je ispregovarao predsjednik Sarkozy, a čiji mandat ističe u septembru, mogla bi biti "jedina međunarodna misija na terenu", dodao je njemački diplomat.

"Svi misle da bi misija bila instrument za zaustavljanje neprijateljstava i puta tranzicije, te da to ne bi bila misija koja bi jednako trajala kao i dvije ostale", koje su na terenu već deceniju.

Međutim, ako se taj scenarij potvrdi, zemlje EU-a dijele mišljenje da je potrebna stabilizacija u obliku međunarodnog prisustva na terenu te da se ona ne bi smjela povući ili smanjiti misiju",dodao je on.

Haber je govorio novinarima nakon susreta u srijedu s ambasadorima EU-a i razmatranja mogućnosti proširenja misije "od šest mjeseci do godinu dana".